chemia żywności

Technologia wytwarzania kwasu bursztynowego metodą mikrobiologiczną z glicerolu w warunkach semi-aerobowych

Proces technologiczny polega na mikrobiologicznym przekształceniu glicerolu do kwasu bursztynowego przy pomocy bakterii Enterobacter sp. Szczep produkcyjny został wyizolowany i jest on oferowany razem z opracowaną...

Technologia wytwarzania kwasu bursztynowego metodą mikrobiologiczną z substratów mieszanych i jego oczyszczanie

Proces technologiczny polega na mikrobiologicznym przekształceniu laktozy zawartej w permeacie serwatki i glicerolu do kwasu bursztynowego przy pomocy bakterii Enterobacter sp. Szczep produkcyjny został...

Urządzenie do elektrochromatografii planarnej w układzie zamkniętym

Urządzenie do elektrochromatografii planarnej w układzie zamkniętym, w postaci pojemnika prostopadłościennego z wymienną płytką chromatograficzną posiadające dwie komory - zbiorniki, elektrody i przykrywę wyjmowaną, przy czym wymienna płytka chromatograficzna z warstwą...

Wielofunkcyjny papier (projekt nr P-211)

Prezentowany papier to materiał oparty na celulozie z wypełniaczem wzbogaconym o jony srebra. Specyficzna budowa nadaje mu właściwości biostatycznych, antybakteryjnych i antygrzybicznych oraz właściwości pochłaniających wobec lotnych związków organicznych i innych zanieczyszczeń gazowych.

...

Stanowisko do badań nieniszczących metodą tomografii komputerowej typu V|TOME|X L- 450 wraz z wyposażeniem (cz. I i cz. II)

Rentgenowska tomografia komputerowa jest metodą nieniszczącą (diagnostyczną) pozwalającą na uzyskanie obrazów tomograficznych (przekrojów) badanego obiektu, dających informację o złożoności...

Totalbackup

Platforma TotalBackup to wszechstronne rozwiązanie do archiwizowania i synchronizacji danych. Kluczowe elementy systemu, takie jak aplikacja desktop instalowana na komputerze, panel użytkownika, aplikacje mobilne oraz aplikacje instalowane na serwerach, zapewniają kompleksowe zabezpieczenie danych.

Platforma posiada wbudowane mechanizmy do backupu baz danych, środowisk wirtualnych oraz...

TexAp - Nowy teksturotwórczy dodatek do żywności na bazie odpadowych surowców przemysłu owocowo-warzywnego

Przedmiotem wynalazku jest sposób otrzymywania dodatku do żywności o nazwie TexAp, który ma zastosowanie zarówno do stabilizacji tekstury suchych produktów spożywczych, jak i zagęszczania produktów spożywczych...

Virtual Data Center

Virtual Data Center jest technologią umożliwiającą świadczenie nowych usług na zwirtualizowanych zasobach (serwerów, macierzy danych). Technologia  została opracowana przez Sinersio Polska na podstawie badań i prób technologicznych. Jej wdrożenie możliwe jest w SINERSIO Data Center, zlokalizowanym w ramach Parku Technologicznego Interior w Nowej Soli.

...