przetwórstwo żywności

Zdalny monitoring wizyjny precyzyjnego pomiaru cieczy w zbiornikach w zastosowaniach przemysłowych

Trudne warunki przemysłowe, takie jak strefy wybuchowe i niebezpieczne oraz wysokie temperatury powodują, iż bezpośredni nadzór nad procesami przemysłowymi jest bardzo utrudniony. Z pomocą w takich sytuacja przychodzi specjalistyczny...

OneMeter

 

OneMeter to nowoczesne rozwiązanie pozwalające w łatwy i szybki sposób zarządzać energią elektryczną i dostarczać dane o zużyciu do potrzebujących podmiotów i firm.  

Rozwiązanie dostarcza funkcjonalności typu Smart Metering na dotychczasowych licznikach.

...

Aktywny System Ochrony Personalnej na bazie Platformy Integracyjnej TechLink

Aktywny System Ochrony Personalnej poprawia bezpieczeństwo osób pracujących w środowisku potencjalnie niebezpiecznym i przez to narażonych na ryzyko utraty zdrowia lub życia.

...

Technologia określania stopnia dojrzałości sera.

Przedmiotem komercjalizacji jest technologia, która charakteryzuje się tym że stopień dojrzałości sera określa się za pomocą pomiaru spektrometrycznego parametrów barwy L*, a* i b* Huntera, na powierzchni...

Emulsja kosmetyczna z lawendowym olejkiem eterycznym pozyskanym z kultur in vitro.

Przedmiotem technologii jest opracowana receptura emulsji kosmetycznej jako przykład zastosowania naturalnego konserwantu w postaci olejku eterycznego...

PlasmaSpice – zastosowanie plazmy nietermicznej do dekontaminacji przypraw i produktów spożywczych

Nietrwałość produktów, ich umiejętne zabezpieczenie oraz konieczność usunięcia szkodliwych drobnoustrojów, stanowi trudne wyzwanie dla...

Bioreaktor do intensyfikacji produkcji biomasy mikroorganizmów probiotycznych

Priorytetem w procesach realizowanych z wykorzystaniem mikroorganizmów żywych jest uzyskanie w jak najkrótszym czasie odpowiedniej ilości biomasy. Prowadzi to do...

Technologie wytwarzania żywności prozdrowotnej mającej wpływ na określone parametry żywieniowe i zdrowotne w jednostce chorobowej nieswoiste zapalenie jelit

Technologie produktów przedstawione w ofercie zostały opracowane jako element diety dla konsumentów cierpiących na nieswoiste stany zapalne jelit oraz...

Technologie wytwarzania żywności prozdrowotnej mającej wpływ na określone parametry żywieniowe i zdrowotne w jednostce chorobowej cukrzyca typu I*

Technologie przedstawione w ofercie zostały opracowane jako element diety dla konsumentów cierpiących na cukrzycę oraz współistniejące schorzenia. Głównym celem...

Technologie wytwarzania żywności prozdrowotnej mającej wpływ na określone parametry żywieniowe i zdrowotne w jednostce chorobowej nadciśnienie

Technologie przedstawione w ofercie zostały opracowane jako element diety dla konsumentów cierpiących na umiarkowane nadciśnienie tętnicze oraz współistniejące schorzenia....

Technologie wytwarzania żywności prozdrowotnej mającej wpływ na określone parametry żywieniowe i zdrowotne w jednostce chorobowej otyłość*

Technologie przedstawione w ofercie zostały opracowane jako elementy diety dla konsumentów cierpiących na otyłość oraz współistniejące schorzenia. Głównym celem wykorzystania...

Technologia wytwarzania kwasu bursztynowego metodą mikrobiologiczną z glicerolu w warunkach semi-aerobowych

Proces technologiczny polega na mikrobiologicznym przekształceniu glicerolu do kwasu bursztynowego przy pomocy bakterii Enterobacter sp. Szczep produkcyjny został wyizolowany i jest on oferowany razem z opracowaną...

Technologia wytwarzania kwasu bursztynowego metodą mikrobiologiczną z substratów mieszanych i jego oczyszczanie

Proces technologiczny polega na mikrobiologicznym przekształceniu laktozy zawartej w permeacie serwatki i glicerolu do kwasu bursztynowego przy pomocy bakterii Enterobacter sp. Szczep produkcyjny został...

Sposób przygotowania ogórków do procesu kiszenia

Przedmiotem wynalazku jest sposób przygotowania ogórków do kiszenia pozwalający uzyskać poprawę ich właściwości mechanicznych i organoleptycznych.

Polega na selekcji owoców poprzez odrzucenie uszkodzonych, porażonych chorobami, o nieprawidłowym wybarwieniu, natomiast pozostałe przeznaczone do dalszego procesu...

Sposób wytwarzania produktów biotechnologicznych

Sposób wytwarzania produktów biotechnologicznych polegający na zastosowaniu drożdży zgodnie z wynalazkiem charakteryzuje się tym, że do jego realizacji stosuje się pewien szczep i prowadzi się go w ściśle określonych temperaturach. Szczep ma bardzo dobre parametry tolerancji na wysokie stężenia produktów przemian...

Sposób sanitaryzacji oraz obniżania pozostałości pestycydów w materiale roślinnym w procesie suszenia oraz urządzenie do realizacji tego sposobu

Przedmiotem wynalazku jest sposób sanitaryzacji oraz obniżenia pozostałości pestycydów w materiale roślinnym w procesie suszenia z wykorzystaniem atmosfery ozonowej polegający na suszeniu w...

Sposób modyfikowania białek serwatkowych

Białka serwatkowe stanowią cenny dodatek technologiczny, dlatego zyskały szerokie spektrum zastosowań w różnych gałęziach przemysłu spożywczego. Główną zaletą koncentratów białek serwatkowych wykorzystywaną do tworzenia napowietrzonych struktur w żywności są właściwości pianotwórcze.

W celu poprawy właściwości pianotwórczych oraz...

Sposób określania dojrzałości zbiorczej owoców

Badanie dojrzałości ma istotne znaczenie zwłaszcza przy wielkoobszarowych uprawach. Poza tym właściwa ocena dojrzałości zbieranych owoców ma duży wpływ na późniejsze ich przechowywanie, jak również walory konsumpcyjne.

Aktualnie stosowane metody określania dojrzałości zbiorczej owoców klimakterycznych to: pomiar...

Sposób wytwarzania napoju z serwatki naturalnie nasyconego dwutlenkiem węgla

Przedmiotem wynalazku jest sposób wytwarzania napoju z serwatki naturalnie nasyconego dwutlenkiem węgla, zwłaszcza z serwatki z produkcji serów kwasowych i kwasowo-podpuszczkowych.

Serwatka będąca produktem ubocznym przy produkcji serów jest cennym surowcem do...

Ozonowanie

Oferowana technologia ozonowania ma na celu wykorzystanie w procesie technologicznym klienta silnych właściwości dezynfekcyjnych, utleniających jakie oferuje nam ozon. Oferujemy systemy ozonowania dla branży spożywczej przeznaczone do uzdatniania wody, do dezynfekcji owoców i warzyw oraz systemy wykorzystywane w przemyśle mięsnym i rybnym. Systemy wytwarzające silnie ozonowaną wodę służą także do...