technologia żywności i żywienia

Technologia określania stopnia dojrzałości sera.

Przedmiotem komercjalizacji jest technologia, która charakteryzuje się tym że stopień dojrzałości sera określa się za pomocą pomiaru spektrometrycznego parametrów barwy L*, a* i b* Huntera, na powierzchni...

PlasmaSpice – zastosowanie plazmy nietermicznej do dekontaminacji przypraw i produktów spożywczych

Nietrwałość produktów, ich umiejętne zabezpieczenie oraz konieczność usunięcia szkodliwych drobnoustrojów, stanowi trudne wyzwanie dla...

Bioreaktor do intensyfikacji produkcji biomasy mikroorganizmów probiotycznych

Priorytetem w procesach realizowanych z wykorzystaniem mikroorganizmów żywych jest uzyskanie w jak najkrótszym czasie odpowiedniej ilości biomasy. Prowadzi to do...

Krajarka do warzyw i owoców.

Za wdrożenie wynalazku do produkcji oferuję 40% praw patentowych do krajarki z napędem ręcznym oczekując w zamian 200 tyś zł, które zostaną przeznaczone na pokrycie kosztów zgłoszenia do patentów Europejskiego i USA (koszt około 160 tyś zł) Umowa będzie zgłoszona w Urzędzie Patentowym celem zabezpieczenia interesów stron....

Technologie wytwarzania żywności prozdrowotnej mającej wpływ na określone parametry żywieniowe i zdrowotne w jednostce chorobowej nieswoiste zapalenie jelit

Technologie produktów przedstawione w ofercie zostały opracowane jako element diety dla konsumentów cierpiących na nieswoiste stany zapalne jelit oraz...

Technologie wytwarzania żywności prozdrowotnej mającej wpływ na określone parametry żywieniowe i zdrowotne w jednostce chorobowej cukrzyca typu I*

Technologie przedstawione w ofercie zostały opracowane jako element diety dla konsumentów cierpiących na cukrzycę oraz współistniejące schorzenia. Głównym celem...

Technologie wytwarzania żywności prozdrowotnej mającej wpływ na określone parametry żywieniowe i zdrowotne w jednostce chorobowej nadciśnienie

Technologie przedstawione w ofercie zostały opracowane jako element diety dla konsumentów cierpiących na umiarkowane nadciśnienie tętnicze oraz współistniejące schorzenia....

Technologie wytwarzania żywności prozdrowotnej mającej wpływ na określone parametry żywieniowe i zdrowotne w jednostce chorobowej otyłość*

Technologie przedstawione w ofercie zostały opracowane jako elementy diety dla konsumentów cierpiących na otyłość oraz współistniejące schorzenia. Głównym celem wykorzystania...

Technologia produkcji syropu erytrylowego z glicerolu dla celów spożywczych

Proces technologiczny polega na mikrobiologicznym przekształceniu odpadowej gliceryny z produkcji biodiesla do erytrytolu przy pomocy drożdży Yarrowia lipolytica Wratislavia K1. Szczep produkcyjny został wyizolowany i jest on oferowany razem z...

Sonda genetyczna typu in situ znakująca chromosomy pary 12 drożdży piekarniczych na szkiełku mikroskopowym oraz sposób jej otrzymywania

Przedmiotem wynalazku jest sonda genetyczna typu in situ, mająca zastosowanie w badaniach naukowych z zakresu biologii molekularnej, cytogenetyki, mikrobiologii, mykologii, biotechnologii oraz w...

Oznaczanie składu podstawowego i szczegółowego pasz treściwych i objętościowych

Badania, pomiary i usługi analityczne w zakresie oznaczania składu podstawowego i szczegółowego pasz treściwych i objętościowych, NDF, ADF, ADL, związków...

Opakowanie z bioaktywnym modyfikatorem atmosfery do żywności

Przedmiotem oferowanej technologii jest opakowanie z bioaktywnym modyfikatorem atmosfery pakowanej żywności. Opakowanie to stanowi saszetkę, którą umieszcza się w opakowaniu z...

Technologia wysokiej wydajności marynowania śledzia

Zwiększenie wydajności masy półproduktu marynowanego śledzi do ok. 100 % oraz kilkukrotne ograniczenie odpadów przy produkcji marynat pozwala na wzrost ekonomiczny oraz zmniejszenie negatywnego wpływu...

Otrzymywanie cyklodekstryn ze skrobi ziemniaczanej

Oferowana jest do sprzedaży technologia otrzymywania cyklodekstryn, która składa się z następujących etapów:
1. Otrzymywanie enzymu ze szczepu bakterii produkujących cyklodekstryny.
2. Otrzymywanie...

Zastosowanie błonnika ziemniaka o właściwościach antykancerogennych w produktach piekarniczych

Technologia polega na wprowadzeniu błonnika ziemniaka do produktów piekarniczych. Tak suplementowane pieczywo wykazuje właściwości antykancerogenne (szczególnie w odniesieniu do nowotworu jelita grubego) potwierdzone badaniami in vitro i...

Sposób rozdzielania i oznaczania związków w wieloskładnikowych mieszaninach roślinnych

Sposób polega na tym, że na płytkę chromatograficzną o wymiarach prostokątnych, przy jej jednym brzegu nanosi się próbkę mieszaniny związków oznaczanych i rozwija chromatogram fazą ruchomą w pierwszym kierunku - tradycyjnym, następnie po...

Technologia ozonowania wody oraz ozonowania środków spożywczych i ich opakowań

Technologia ozonowania środków spożywczych tj warzywa, owoce, woda oraz ozonowanie opakowań i instalacji z tzw. centralnych systemów ozonowania. Instalacje wytwarzają wodę wysoko ozonowaną o komputerowo dobranej dawce do danego produktu z...

Warstwy dwutlenku tytanu o właściwościach hydrofilnych, katalitycznych i bakteriobójczych.

Opracowano sposób wytwarzania cienkich warstw dwutlenku tytanu charakteryzujących się właściwościami fotokatalicznymi - pozwalającymi na rozkład szkodliwych lotnych związków organicznych w otaczającym powietrzu do dwutlenku...

Totalbackup

Platforma TotalBackup to wszechstronne rozwiązanie do archiwizowania i synchronizacji danych. Kluczowe elementy systemu, takie jak aplikacja desktop instalowana na komputerze, panel użytkownika, aplikacje mobilne oraz aplikacje instalowane na serwerach, zapewniają kompleksowe zabezpieczenie danych.

Platforma posiada wbudowane mechanizmy do backupu baz danych, środowisk wirtualnych oraz...