Baza technologii


Logo wpisu żywność bioaktywna, hydroliza enzymatyczna

żywność bioaktywna, hydroliza enzymatyczna

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Opis technologii

Przedmiotem technologii jest sposób otrzymywania preparatu odżywczego zawierającego wolne aminokwasy, niskocząsteczkowe peptydy, witaminy i substancje o charakterze parawitamin, makro- i mikroelementy jak również istotne substancje bioaktywne, wspomagające leczenie chorób przewodu pokarmowego związanych z nieprawidłowym rozrostem komórek w jakim świeży sok ziemniaczany, lub też sok zatężony w procesie niedenaturującym białka, poddaje się hydrolizie enzymatycznej w reaktorze membranowym i zatrzymuje się w środowisku reakcji zarówno nieprzereagowany substrat jak i stosowany katalizator albo hydrolizie enzymatycznej, a otrzymany produkt hydrolizy, zawierający w suchej masie 10 - 50% (korzystnie 15 - 30%) substancji azotowych oraz 15 - 30% substancji mineralnych (korzystnie 18 - 25%), poddaje się procesowi utrwalenia w drodze procesów zmniejszających aktywność wody gotowego wyrobu do poziomu niepozwalającego na rozwój mikroorganizmów.

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

Produkt otrzymany wg opracowanej technologii stanowi kompozycję zawierającą aminokwasy, peptydy, sole mineralne, jak również aktywne biologicznie substancje niskocząsteczkowe. Może być on stosowany jako składnik wytwarzanych przemysłowo produktów spożywczych jak również jako suplement diety w typie koncentratu białkowego, koncentratu aminokwasów lub produktu typu „gainer” stosowanych w żywieniu sportowców. Produkt otrzymany wg opracowanej technologii wykazuje szeroką aktywność cytotoksyczną wobec komórek nowotworowych żołądka i jelit, co czyni preparat szczególnie przydatnym we wszelkich stanach niedożywienia związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem przewodu pokarmowego. Ponadto może zostać zarekomendowany do uzupełnienia żywienia dzieci w zaburzeniach (opóźnieniu) wzrostu, stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego, rekonwalescencji po chorobach i zabiegach chirurgicznych. Może być również składnikiem preparatów odżywczych przy zaburzeniach łaknienia i wchłaniania u osób w podeszłym wieku. Technologia otrzymywania preparatu białkowego polega na tym, że sok ziemniaczany poddaje się hydrolizie enzymatycznej w reaktorze membranowym wyposażonym w moduł ultrafiltracyjny. Otrzymany produkt hydrolizy poddaje się procesowi utrwalenia w drodze odparowania. Alternatywnie można zastosować procesy kriokoncentracji lub suszenia rozpyłowego, jednak te rozwiązania wymagają wyższego nakładu energetycznego. Szczegóły na stronie intrnetowej: www.ciitt.up.poznan.pl

Zastosowanie rynkowe

Technologia jest adresowana zarówno do zakładów przemysłu ziemniaczanego, produkujących skrobię, mogących wykorzystać odpadowy strumień soku z ziemniaka jako surowiec do produkcji, jak i do szerokiej gamy zakładów przetwórstwa owoców i warzyw. W przypadku wdrożenia technologii w zakładach przetwórstwa przemysłu ziemniaczanego przedsiębiorca musiałby uzupełnić istniejące wyposażenie zakładu o reaktor z modułem membranowym, wyparkę i linię aseptycznego pakowania. W zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego inwestycje aparaturowe mogłyby nie być konieczne, jednak zakład musiałby ponosić koszty pozyskiwania surowca. Zainteresowane technologią mogą być też małe zakłady biotechnologiczne zajmujące się produkcją suplementów diety lub produktów farmaceutycznych. Szczegóły na stronie intrnetowej: www.ciitt.up.poznan.pl

Tagi

Branże

Lokalizacja

Dane podmiotu

Nazwa: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

NIP: 7770004960

Kraj: Polska

Adres www: http://puls.edu.pl/

Typ podmiotu: Jednostka naukowa

Wielkość: Małe

Forma ochrony

Zgłoszenie wynalazku

Poziom gotowości technologicznej

TRL 8

Forma komercjalizacji

Licencja
Sprzedaż praw własności

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby nie posiadają praw własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Dodano 12 maja 2021 16:55

Wróć na stronę "Bazy"