Baza technologii
Frakcja polisacharydowa z gatunku grzyba Rozites Caperatus oraz sposób jej otrzymywania i zastosowanie prebiotyczne
Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Opis technologii / usługi
Prebiotyki mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka - odpowiadają za prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego, wspierają proces trawienia, zwiększają odporność na zakażenia oraz ułatwiają wchłanianie witamin i mikroelementów.
Przedmiotem wynalazku jest sposób otrzymywania frakcji polisacharydowej z jadalnego gatunku grzyba i zastosowanie tej frakcji jako substancji prebiotycznej. Przedstawiony wynalazek charakteryzuje się wysokim stopniem użyteczności ze względu na możliwość wykorzystania polisacharydów jako prebiotyków w wielu produktach żywnościowych i leczniczych. Nowatorskość przedstawionego wynalazku wynika z tego, że po raz pierwszy wyizolowano i oczyszczono frakcję polisacharydową z jadalnego gatunku grzyba, a także po raz pierwszy zbadano ją w kontekście potencjału prebiotycznego uzyskując wyniki wskazujące dużą aktywność. Przedstawiony wynalazek charakteryzuje się wysokim stopniem użyteczności ze względu na możliwość wykorzystania polisacharydów jako prebiotyków w wielu produktach żywnościowych i leczniczych.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
- Rozwiązanie może stanowić element codziennej diety wpływającej na wzrost probiotyków w organizmie człowieka
- Innowacyjna metoda może zostać wykorzystana do produkcji preparatów prebiotycznych i synbiotycznych
Zastosowanie rynkowe
Nowatorskie rozwiązanie może znaleźć zastosowane w różnych produktach żywnościowych w celu podniesienia ich wartości prozdrowotnej. Wynalazek może być wykorzystany jako składnik żywności funkcjonalnej, nutraceutyków, a także jako suplementy diety wspomagające stymulację wzrostu korzystnej flory jelitowej.
Tagi
Branże
Zdjęcia
Lokalizacja
Lublin, woj. lubelskie
Dane podmiotu
Nazwa: Uniwersytet Medyczny w Lublinie
NIP: 7120106911