Baza technologii
Instrumentalna analiza aktywności akustycznej produktów spożywczych
Centralny Ośrodek Badawczo Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD Sp. z o.o.
Opis technologii / usługi
Instrumentalne badania i kontrola audio-sensorycznej jakości w produkcji i przechowalnictwie suchych przekąsek, wyrobów cukierniczych oraz owoców i warzyw w zakresie takich cech jak: trzaskliwość, chrupliwość i chrzęstliwość. Badanie realizowane z wykorzystaniem: - analizatora właściwości akustycznych produktów spożywczych (AWAPS), pracującego w automatycznym trybie mechanicznej symulacji procesów gryzienia i żucia, zaopatrzonego w elektroniczny system symulacyjny procesów psychosensorycznej analizy sygnałów emisji akustycznej oraz charakteryzujący badane produkty w zakresie odpowiadającym ocenom, kosztownych i czasochłonnych, testów audio-sensorycznych i/lub - hybrydowego, mobilnego urządzenia, współpracującego z osobą testującą identyfikującego główne cechy aktywności akustycznej produktów spożywczych podczas naturalnych procesów ich odgryzania oraz żucia. Urządzenia określają poziom ekspresji podstawowych cech nazwanych jako trzaskliwość, chrupliwość i chrzęstliwość oraz głośność globalną, w dziesięciostopniowej skali, odpowiadającej ocenom audio-sensorycznym cech danego produktu przez statystycznego konsumenta. Wyniki są prezentowane w postaci zwartego raportu charakteryzującego badany produkt pod kątem materiałowo-teksturowych uwarunkowań właściwości akustyczno-emisyjnych.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
- Optymalizacja technologii produkcji artykułów spożywczych - suchych przekąsek, wyrobów cukierniczych oraz ocen właściwości owoców i warzyw. - Ograniczenie strat materiałów i surowców oraz odpadów poprodukcyjnych, spowodowanych brakiem kontroli akceptowalności konsumenckiej wyrobów aktywnych akustycznie, zwłaszcza w zakresie nowych receptur i technologii produkcji oraz przechowalnictwa. - Ograniczenie nakładów na tradycyjne badania sensoryczne o zdecydowanie mniejszej skali obiektywności. - Możliwość projektowania nowych, konkurencyjnych wyrobów o większej akceptowalności ich własności akustycznych przez konsumentów – wzrost sprzedaży. - Nowatorstwo i unikalność metody pomiarowej w zakresie analizy właściwości akustycznych produktów spożywczych na różnych etapach produkcji i przechowalnictwa. - Wzrost zaufania konsumentów do produkowanych wyrobów o większej powtarzalności i akceptowalności ich własności emisyjno-akustycznych
Zastosowanie rynkowe
Kontrola jakości i technologii wytwarzania oraz przechowywania suchych przekąsek, wyrobów cukierniczych oraz owoców i warzyw w zakresie takich cech jak: trzaskliwość, chrupliwość i chrzęstliwość.
Tagi
Branże
Lokalizacja
Dane podmiotu
Nazwa: Centralny Ośrodek Badawczo Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD Sp. z o.o.
NIP: 5250008703