Baza technologii
Opakowanie z bioaktywnym modyfikatorem atmosfery do żywności
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
Opis technologii / usługi
Przedmiotem oferowanej technologii jest opakowanie z bioaktywnym modyfikatorem atmosfery pakowanej żywności. Opakowanie to stanowi saszetkę, którą umieszcza się w opakowaniu z żywnością lub stanowi fragment opakowania żywności. Opakowanie to pozwala na wymianę gazów pomiędzy wnętrzem komory zawierającej bioaktywny modyfikator atmosfery i zewnętrznym środowiskiem z produktem spożywczym w wyniku mikrobiologicznego zużycia tlenu i wytworzenia etanolu, co przedłuża trwałość pakowanego produktu. Jest to rozwiązanie szczególnie skuteczne wobec pleśni, ale może również efektywnie hamować wzrost drożdży i bakterii.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Brak jest na rynku opakowania w takiej formie o takiej konstrukcji z w/w właściwościami. Zaletą rozwiązania jest to, że zapakowane produkty spożywcze nie mają bezpośredniego kontaktu z bioaktywnym modyfikatorem atmosfery, co sprawia, że nie zostaną nim zanieczyszczone. Uniwersalna konstrukcja opakowania umożliwia jego zastosowanie zarówno jako fragment opakowania produktu albo w postaci saszetki, która jest umieszczana w opakowaniu produktu spożywczego. Konstrukcja opakowania umożliwia przechowywanie bioaktywnego modyfikatora i jego aktywację w pożądanym momencie (opakowanie z modyfikatorem można przygotować wcześniej, a następnie go aktywować poprzez słaby zgrzew, który można zerwać w momencie pakowania produktu spożywczego). Uniwersalność konstrukcji opakowania pozwala na swobodne dostosowywanie jego wielkości (rozmiarów) do potrzeb pakowanej żywności.
Zastosowanie rynkowe
Branża opakowaniowa.
Tagi
Branże
Lokalizacja
Szczecin, woj. zachodniopomorskie
Dane podmiotu
Nazwa: Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
NIP: 8522545056
Kraj: Polska