Baza technologii


Logo wpisu Opakowanie z bioaktywnym modyfikatorem atmosfery do żywności

Opakowanie z bioaktywnym modyfikatorem atmosfery do żywności

Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Opis technologii

Przedmiotem oferowanej technologii jest opakowanie z bioaktywnym modyfikatorem atmosfery pakowanej żywności. Opakowanie to stanowi saszetkę, którą umieszcza się w opakowaniu z żywnością lub stanowi fragment opakowania żywności. Opakowanie to pozwala na wymianę gazów pomiędzy wnętrzem komory zawierającej bioaktywny modyfikator atmosfery i zewnętrznym środowiskiem z produktem spożywczym w wyniku mikrobiologicznego zużycia tlenu i wytworzenia etanolu, co przedłuża trwałość pakowanego produktu. Jest to rozwiązanie szczególnie skuteczne wobec pleśni, ale może również efektywnie hamować wzrost drożdży i bakterii.

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

Brak jest na rynku opakowania w takiej formie o takiej konstrukcji z w/w właściwościami. Zaletą rozwiązania jest to, że zapakowane produkty spożywcze nie mają bezpośredniego kontaktu z bioaktywnym modyfikatorem atmosfery, co sprawia, że nie zostaną nim zanieczyszczone. Uniwersalna konstrukcja opakowania umożliwia jego zastosowanie zarówno jako fragment opakowania produktu albo w postaci saszetki, która jest umieszczana w opakowaniu produktu spożywczego. Konstrukcja opakowania umożliwia przechowywanie bioaktywnego modyfikatora i jego aktywację w pożądanym momencie (opakowanie z modyfikatorem można przygotować wcześniej, a następnie go aktywować poprzez słaby zgrzew, który można zerwać w momencie pakowania produktu spożywczego). Uniwersalność konstrukcji opakowania pozwala na swobodne dostosowywanie jego wielkości (rozmiarów) do potrzeb pakowanej żywności.

Zastosowanie rynkowe

Branża opakowaniowa.

Tagi

Branże

Lokalizacja

Dane podmiotu

Nazwa: Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

NIP: 8522545056

Kraj: Polska

Adres www: http://www.zut.edu.pl

Typ podmiotu: Jednostka naukowa

Forma ochrony

Wynalazek
Zgłoszenie wynalazku

Poziom gotowości technologicznej

None

Forma komercjalizacji

Licencja
Sprzedaż praw własności

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby nie posiadają praw własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Dodano 12 maja 2021 16:53

Wróć na stronę "Bazy"