Baza technologii

Otrzymywanie cyklodekstryn ze skrobi ziemniaczanej
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
Opis technologii / usługi
Oferowana jest do sprzedaży technologia otrzymywania cyklodekstryn, która składa się z następujących etapów: 1. Otrzymywanie enzymu ze szczepu bakterii produkujących cyklodekstryny. 2. Otrzymywanie cyklodekstryn – produkcja okresowa: a) przy użyciu mikrokapsułek hydrożelowych, b) bezpośrednie dodawanie do roztworu skrobi, 3. Otrzymywanie kompleksów ze związkami hydrofobowymi. 4. Suszenie rozpyłowe otrzymanych kompleksów.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
1) Wykorzystanie do produkcji cyklodekstryn skrobi ziemniaczanej spowoduje wzrost konkurencyjności firm zajmujących się przetwórstwem ziemniaków w kierunku produkcji skrobi; 2) Wdrożona technologia przyczyni się do powstania nowych przedsiębiorstw, które będą się specjalizowały w produkcji cyklodekstryn, wykorzystując do tego celu zasoby naturalne regionu, dostępność do usług innych przedsiębiorstw, tworząc w te sposób współprace pomiędzy MŚP; 3) Wdrożenie technologii przyczyni się do zwiększenia konkurencyjność podmiotów gospodarczych reprezentujących branżę spożywczą; 4) Korzyści dla odbiorcy końcowego to możliwość zakupu produktów o zwiększonej wartości odżywczej bez utraty walorów smakowych i estetycznych, poprawa jakości opakowań. Opracowana technologii powoduje, że w jej wyniku otrzymuje się tzw. produkty o wysokiej wartości dodanej, gdzie obecna cena rynkowa cyklodekstryn jest około 1000x większa od ceny surowca, jakim jest skrobia.
Zastosowanie rynkowe
Innowacyjna technologia produkcyjna cyklodekstryn, które mogą zostać wykorzystane przez przedsiębiorstwa z branży rolno-spożywczej oraz inne sektory gospodarcze, powiązane z branżą spożywczą.
Tagi
Branże
Lokalizacja
Szczecin, woj. zachodniopomorskie
Dane podmiotu
Nazwa: Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
NIP: 8522545056
Kraj: Polska