Baza technologii

Pieczywo z dodatkiem miąższu dyni jadalnej wzbogaconego w jony wapnia
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Opis technologii / usługi
Przedmiotem technologii jest pieczywo oraz sposób wytwarzania pieczywa z dodatkiem miąższu dyni jadalnej. Pieczywo zostało wytworzone przy zastosowaniu procesu odwadniania osmotycznego z wykorzystaniem związków wapnia oraz substancji osmotycznej w postaci inuliny. Proces ten pozwolił na uzyskanie produktu spożywczego wzbogaconego w jony wapnia oraz inulinę zaliczaną do probiotyków wspomagających mikrobiotę jelit człowieka. Zastosowanie dyni naturalnie bogatej w przeciwutleniacze oraz inne związki
o wysokiej aktywności biologicznej oraz dodatkowo wzbogaconej w jony wapnia i inulinę, pozwala zaliczyć pieczywo do produktów rekomendowanych przy niedoborach składników mineralnych, w tym w profilaktyce i leczeniu chorób kości np. osteoporozy.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Linia produktowa żywności wzbogaconej w przyswajalne formy wapnia wpisuje się w trend związany ze zdrowym odżywianiem oraz profilaktyką osteoporozy.
Zastosowanie rynkowe
Opracowany produkt w postaci pieczywa (chleb) może stanowić składnik wielu potraw, w tym m.in. zup, kanapek, zapiekanek, zup (grzanki), których walory zwiększono dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii wzbogacania materiału roślinnego w wapń.
Tagi
Branże
Lokalizacja
Poznań, woj. wielkopolskie
Dane podmiotu
Nazwa: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
NIP: 7770004960
Kraj: Polska