Baza technologii
Sonda genetyczna typu in situ znakująca chromosomy pary 12 drożdży piekarniczych na szkiełku mikroskopowym oraz sposób jej otrzymywania
Agnieszka Kawka
Opis technologii / usługi
Przedmiotem wynalazku jest sonda genetyczna typu in situ, mająca zastosowanie w badaniach naukowych z zakresu biologii molekularnej, cytogenetyki, mikrobiologii, mykologii, biotechnologii oraz w przemyśle wykorzystującym drożdże piekarnicze jako surowiec, m.in. w browarnictwie, piekarnictwie czy przemyśle winiarskim. Sonda charakteryzuje się tym, że stanowi mieszaninę fragmentów wyznakowanego DNA hybrydyzujących do całych chromosomów pary 12 drożdży piekarniczych, w tym sekwencji rDNA znajdujących w chromosomie pary 12. Wynalazek otrzymał srebrny medal na targach Brussels Innova 2014, the International Exhibition of Invention, Research and New Technologies.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Sonda umożliwia analizę mikroskopową składu jakościowego oraz ilościowego chromatyny jąder komórek drożdżowych bez konieczności otrzymywania chromosomów zatrzymanych w fazie metafazy. Opracowany sposób nie wymaga także dodatkowych czynności laboratoryjnych związanych z klonowaniem molekularnym i nie wymaga użycia wektorów genetycznych, które często są wykorzystywane w tradycyjnej produkcji sond hybrydyzacyjnych.
Zastosowanie rynkowe
Znakująca sonda genetyczna oraz opracowana procedura jest dedykowana do badania stabilności genetycznej pod względem liczby chromosomów w jądrze komórkowym różnych szczepów drożdży piekarniczych w celu określenia ich przydatności jako materiału produkcyjnego. Znajdzie ona również zastosowanie w szeroko rozumianej biologii molekularnej wykorzystującej drożdże piekarnicze jako tzw. organizm modelowy.