Baza technologii

Sposób wytwarzania amidu kwasu L-mlekowego i 4-aminofenolu
Instytut Badań Stosowanych Politechniki Warszawskiej Sp. z o.o.
Opis technologii
Znana jest metoda otrzymywania amidu kwasu mlekowego i 4-aminofenolu w wyniku reakcji 4-jodofenolu z amidem kwasu mlekowego prowadzonej we wrzeniu w DMF wobec jodku miedzi(I) i węglanu cezu z wydajnością 71%. Opycznie czynne amidy kwasu L-mlekowego i $-aminofenolu były także otrzymywane w wyniku reakcji 4-jodofenolu z amidem kwasu L-mlekowego w DMF w 65°C przez 2 h wobec Cul i Cs2CO3. Niestety stosowanie jako rozpuszczalnika DMF znacząco podnosi koszt wytowrzenia amidu. Również obecność jonów Cu i Cs może być nieporządana z punktu widzenia dalszych zastosowań.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Znany sposób otrzymywania amidu kwasu mlekowego 4-aminofenolu przebiega w wysokiej temperaturze. W takich warunkach następuje samoistna kondensacja kwasu mlekowego w wyniku której powstaje poli(kwas mlekowy), co jest istotnym problemem znanej metody. Ponadto konieczne jest usunięcie ze środowiska po reakcji katalizatora miedziowego( Cul) oraz węglanu cezu (Cs2Co3), jak również wysokowrzącego rozpuszczalnika. Stosowany w reakcji substrat,4 –jodofenol jest kosztowny. Są to bardzo istotne niedogodności znanego procesu. Wynalazek rozwiązuje wszystkie te problemy.
Zastosowanie rynkowe
Amid kwasu mlekowego i 4-aminofenolu jest związkiem o bardzo dużym potencjale aplikacyjnym. Ze względu na obecność wolnej grupy hydroksylowej oraz grupy fenolowej może znaleźć zastosowanie jako ligand w syntezie katalizatorów lub jako inicjator polimeryzacji.
Tagi
Branże
Lokalizacja
Dane podmiotu
Nazwa: Instytut Badań Stosowanych Politechniki Warszawskiej Sp. z o.o.
NIP: 7010360620