Baza technologii
![Logo wpisu Sposób wytwarzania napojów na bazie serwatki kwasowej w oparciu o kultury bakterii jogurtowych i probiotycznych](/media/post_category_images/technology_K9x5PzE.jpg)
Sposób wytwarzania napojów na bazie serwatki kwasowej w oparciu o kultury bakterii jogurtowych i probiotycznych
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
Opis technologii / usługi
Prezentowana oferta dotyczy receptury otrzymywania napojów fermentowanych (do których wprowadzono mikroflorę ukwaszającą i zmieniającą cechy smakowo – zapachowe surowca) na bazie serwatki kwasowej połączonej z mlekiem, powstającej przy przemysłowej produkcji twarogów. Opracowane napoje posiadają cechy jakościowe zbliżone do mlecznych napojów fermentowanych takich jak jogurt, maślanka czy kefir, a ponadto prezentują wysoką wartość odżywczą i prozdrowotną. Napoje mogą być wytwarzane z udziałem kultur bakterii jogurtowych lub kultur probiotycznych. Napoje probiotyczne ze względu na swoje cechy prozdrowotne stanowią żywność funkcjonalną o pozytywnym wpływie na funkcjonowanie organizmu. Technologia posiada stopień gotowości TRL 4. W celu uruchomienia produkcji w oparciu o oferowane rozwiązanie, zakład musi dysponować sprzętami niezbędnymi do produkcji mlecznych napojów fermentowanych, a więc homogenizator, urządzenie do pasteryzacji, tanki fermentacyjne i urządzenie do pakowania. Przy czym mogą być to te same urządzenia, którymi zakład już dysponuje i mogą być używane naprzemiennie do przygotowywania różnych produktów. Orientacyjny koszt linii technologicznej do produkcji napojów fermentowanych wynosi 100-200 tys. złotych. Rozwiązanie na obecnym etapie nie jest zastrzeżone. Twórcy rozwiązania poszukują partnerów do realizacji wspólnego projektu i wspólnego wdrożenia technologii w skali przemysłowej.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
1) Opracowana receptura wykorzystuje serwatkę kwasową, powstającą w ogromnych ilościach przy produkcji twarogów, której zagospodarowanie stanowi wyzwanie szczególnie dla małych zakładów wytwórczych, 2) Serwatka kwasowa jest zagęszczana lub suszona, ale ze względu na zawarty w niej kwas mlekowy ma mało zastosowań w produkcji i sprzedawana jest np. jako pasza, 3) Odkwaszenie serwatki wymaga dodatkowych, drogich instalacji, 4) Oferowana technologia oparta jest na bezpośrednim wykorzystaniu serwatki bez konieczności jej zagęszczania i standaryzacji, 5) Sposób wytwarzania napojów na bazie serwatki kwasowej jest podobny do produkcji jogurtów, a zatem produkcja może być prowadzona w zakładach posiadających urządzenia do wytwarzania napojów fermentowanych, 6) Produkowane na bazie technologii napoje są chętnie kupowane ze względu na walory smakowe i odżywcze.
Zastosowanie rynkowe
Przemysł spożywczy, branża mleczarska
Tagi
Branże
Lokalizacja
Szczecin, woj. zachodniopomorskie
Dane podmiotu
Nazwa: Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
NIP: 8522545056
Kraj: Polska