Baza technologii


Logo wpisu Sposób wytwarzania wyrobów piekarskich i wyroby piekarskie

Sposób wytwarzania wyrobów piekarskich i wyroby piekarskie

SILCAR SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

Opis technologii

Technologia polega na sposobie wytwarzania prozdrowotnych wyrobów piekarskich z wysokim udziałem błonnika pokarmowego pochodzenia owsianego. Pieczywo bogate w błonnik, posiada obniżoną wartość kaloryczną stanowiąc grupę żywności funkcjonalnej. Dieta wysokobłonnikowa z określonymi frakcjami błonnika, szczególnie rozpuszczalnego, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL, jak również trójglicerydów we krwi oraz redukcji ryzyka chorób serca. Błonnik pokarmowy szczególne zawarty w produktach zbożowych ogranicza ryzyko występowania choroby wieńcowej serca, sprzyja terapii nadciśnienia tętniczego, jak również cukrzycy i otyłości. Stwierdzono również istotny wpływ błonnika w redukcji schorzeń jelita grubego.

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

Innowacyjna technologia produkcji produktów piekarskich wzbogaconych w błonnik pokarmowy, ale bez zmian ich wyglądu, tekstury i smaku. W przypadku pieczywa jest to szczególnie istotne, ponieważ konsumenci na ogół z wielu powodów bardziej preferują pieczywo jasne, niż z pełnego ziarna, stąd celowa jest produkcja pieczywa wzbogaconego w błonnik, a nie odbiegającego sensorycznie od jasnego pieczywa pszennego. Ważnym czynnikiem wpływającym zarówno na właściwości prozdrowotne produktów piekarskich, jak i na parametry technologiczne i sensoryczne jest zawartość konkretnych frakcji błonnika.

Zastosowanie rynkowe

Technologia może zostać wykorzystana w produkcji funkcjonalnego pieczywa.

Tagi

Branże

Lokalizacja

Dane podmiotu

Nazwa: SILCAR SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

NIP: 6342756922

Adres www: http://nan

Typ podmiotu: Przedsiębiorstwo

Wielkość: Małe

Forma ochrony

Zgłoszenie wynalazku

Poziom gotowości technologicznej

None

Forma komercjalizacji

Licencja
Sprzedaż praw własności

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby nie posiadają praw własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Dodano 12 maja 2021 16:54

Wróć na stronę "Bazy"