Baza technologii

Sposób wytwarzania wyrobów piekarskich i wyroby piekarskie
FIBERCARE Sp. z o.o.
Opis technologii / usługi
Technologia polega na sposobie wytwarzania prozdrowotnych wyrobów piekarskich z wysokim udziałem błonnika pokarmowego pochodzenia owsianego. Pieczywo bogate w błonnik, posiada obniżoną wartość kaloryczną stanowiąc grupę żywności funkcjonalnej. Dieta wysokobłonnikowa z określonymi frakcjami błonnika, szczególnie rozpuszczalnego, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL, jak również trójglicerydów we krwi oraz redukcji ryzyka chorób serca. Błonnik pokarmowy szczególne zawarty w produktach zbożowych ogranicza ryzyko występowania choroby wieńcowej serca, sprzyja terapii nadciśnienia tętniczego, jak również cukrzycy i otyłości. Stwierdzono również istotny wpływ błonnika w redukcji schorzeń jelita grubego.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Innowacyjna technologia produkcji produktów piekarskich wzbogaconych w błonnik pokarmowy, ale bez zmian ich wyglądu, tekstury i smaku. W przypadku pieczywa jest to szczególnie istotne, ponieważ konsumenci na ogół z wielu powodów bardziej preferują pieczywo jasne, niż z pełnego ziarna, stąd celowa jest produkcja pieczywa wzbogaconego w błonnik, a nie odbiegającego sensorycznie od jasnego pieczywa pszennego. Ważnym czynnikiem wpływającym zarówno na właściwości prozdrowotne produktów piekarskich, jak i na parametry technologiczne i sensoryczne jest zawartość konkretnych frakcji błonnika.
Zastosowanie rynkowe
Technologia może zostać wykorzystana w produkcji funkcjonalnego pieczywa.
Tagi
Branże
Lokalizacja
Dane podmiotu
Nazwa: FIBERCARE Sp. z o.o.
NIP: 6342756922
Kraj: Polska