Baza technologii

Sposoby biofortyfikacji warzyw w jod w uprawach glebowych i hydroponicznych
UNIWERSYTET ROLNICZY IM. HUGONA KOŁŁĄTAJA W KRAKOWIE
Opis technologii / usługi
Przedmiotem wynalazku są sposoby biofortyfikacji warzyw w jod z zastosowaniem soli związków tego pierwiastka w uprawach glebowych i hydroponicznych w połączeniu z zastosowaniem aplikacji związków humusowych. Istotą wynalazku polega na tym, że po wysianiu nasion i wzejściu roślin lub 2 do 3 tygodni po wysadzeniu rozsady na miejsce stałe w przypadku upraw tradycyjnych lub hydroponicznych rozpoczyna się fertygację solami jodu równocześnie z fertygacją koncentratem kwasów humusowych.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Zastosowanie rozwiązań według wynalazku pozwala osiągnąć znacznie lepsze rezultaty wzbogacania roślin w jod zwłaszcza w roślinach uprawnych, których częścią konsumpcyjną są ich części naziemne. Skuteczność tych metod wynika z faktu, ze związki humusowe ułatwiają pobranie przez korzenie, a następnie przetransportowanie i akumulowanie jodu w naziemnych częściach roślin.
Tagi
Branże
Lokalizacja
Dane podmiotu
Nazwa: UNIWERSYTET ROLNICZY IM. HUGONA KOŁŁĄTAJA W KRAKOWIE
NIP: 6750002118