Baza technologii


Logo wpisu Sposoby biofortyfikacji warzyw w jod w uprawach glebowych i hydroponicznych

Sposoby biofortyfikacji warzyw w jod w uprawach glebowych i hydroponicznych

UNIWERSYTET ROLNICZY IM. HUGONA KOŁŁĄTAJA W KRAKOWIE

Opis technologii

Przedmiotem wynalazku są sposoby biofortyfikacji warzyw w jod z zastosowaniem soli związków tego pierwiastka w uprawach glebowych i hydroponicznych w połączeniu z zastosowaniem aplikacji związków humusowych. Istotą wynalazku polega na tym, że po wysianiu nasion i wzejściu roślin lub 2 do 3 tygodni po wysadzeniu rozsady na miejsce stałe w przypadku upraw tradycyjnych lub hydroponicznych rozpoczyna się fertygację solami jodu równocześnie z fertygacją koncentratem kwasów humusowych.

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

Zastosowanie rozwiązań według wynalazku pozwala osiągnąć znacznie lepsze rezultaty wzbogacania roślin w jod zwłaszcza w roślinach uprawnych, których częścią konsumpcyjną są ich części naziemne. Skuteczność tych metod wynika z faktu, ze związki humusowe ułatwiają pobranie przez korzenie, a następnie przetransportowanie i akumulowanie jodu w naziemnych częściach roślin.

Tagi

Branże

Lokalizacja

Dane podmiotu

Nazwa: UNIWERSYTET ROLNICZY IM. HUGONA KOŁŁĄTAJA W KRAKOWIE

NIP: 6750002118

Adres www: http://ur.krakow.pl

Typ podmiotu: Jednostka naukowa

Forma ochrony

Zgłoszenie wynalazku

Poziom gotowości technologicznej

None

Forma komercjalizacji

Licencja

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby nie posiadają praw własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Dodano 12 maja 2021 16:54

Wróć na stronę "Bazy"