Baza technologii
Sposoby biofortyfikacji warzyw w jod w uprawach hydroponicznych, akumulacja
UNIWERSYTET ROLNICZY IM. HUGONA KOŁŁĄTAJA W KRAKOWIE
Opis technologii / usługi
Przedmiotem wynalazku jest sposób biofortyfikacji warzyw w jod w uprawach hydroponicznych z zastosowaniem jodu występującego w związkach organicznych. Istota rozwiązania według wynalazku polega na tym, że w uprawach hydroponicznych do fertygacji roślin w systemach z otwartym i zamkniętym obiegiem pożywki stosuje się pożywki organiczne zawierające związki jodu , które lepiej są pobierane przez rośliny.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Zaletą wynalazku jest fakt, iż wprowadzone do pożywek organiczne związki jodu są znacznie efektywniej pobierane i akumulowane przez rośliny w porównaniu do metod, w których stosuje się mineralne formy jodu.Pozwala to efektywnia wzbogacić rosliny w jod przy zastosowaniu niższych molarnych stężeń tego składnika. Przeprowadzone badania wykazały że po zastosowaniu fertygacji zawartość zwiazków jodu w roślinach znacznie się zwiększyła.
Zastosowanie rynkowe
-
Tagi
Branże
Lokalizacja
Dane podmiotu
Nazwa: UNIWERSYTET ROLNICZY IM. HUGONA KOŁŁĄTAJA W KRAKOWIE
NIP: 6750002118