Baza technologii
Sposoby biofortyfikacji warzyw w jod
UNIWERSYTET ROLNICZY IM. HUGONA KOŁŁĄTAJA W KRAKOWIE
Opis technologii / usługi
Przedmiotem wynalazku jest sposób biofortyfikacji warzyw w jod z zastosowaniem soli technicznych i kwasu salicylowego w uprawach hydroponicznych. Istota wynalazku polega na tym, że w uprawach hydroponicznych do fertygację roślin stosuje się równocześnie roztwór soli jodu takich jak KI, KIO3 , kwasu salicylowego oraz pożywki zawierającej makro- i mikroskładniki pokarmowe. Fertygację roślin mieszaniną ww. składników prowadzi się każdorazowo podczas podlewania roślin zarówno w systemie z otwartym jak i zamkniętym obiegiem pożywki.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Zaletą rozwiązania według wynalazku jest to, ze w uprawach hydroponicznych do fertygację roślin stosuje się równocześnie roztwór soli jodu i kwas salicylowy, który umożliwia efektywniejsze przetransportowanie jodu z korzeni do naziemnych części roślin. W efekcie zastosowanie aplikacji kwasu salicylowego osiąga lepsze rezultaty wzbogacenia roślin w jod niż ma to miejsce przy zastosowaniu wyłącznie soli technicznych jodu.
Zastosowanie rynkowe
-
Tagi
Branże
Lokalizacja
Dane podmiotu
Nazwa: UNIWERSYTET ROLNICZY IM. HUGONA KOŁŁĄTAJA W KRAKOWIE
NIP: 6750002118