Baza technologii


Logo wpisu Sposoby biofortyfikacji warzyw w jod

Sposoby biofortyfikacji warzyw w jod

UNIWERSYTET ROLNICZY IM. HUGONA KOŁŁĄTAJA W KRAKOWIE

Opis technologii

Przedmiotem wynalazku jest sposób biofortyfikacji warzyw w jod z zastosowaniem soli technicznych i kwasu salicylowego w uprawach hydroponicznych. Istota wynalazku polega na tym, że w uprawach hydroponicznych do fertygację roślin stosuje się równocześnie roztwór soli jodu takich jak KI, KIO3 , kwasu salicylowego oraz pożywki zawierającej makro- i mikroskładniki pokarmowe. Fertygację roślin mieszaniną ww. składników prowadzi się każdorazowo podczas podlewania roślin zarówno w systemie z otwartym jak i zamkniętym obiegiem pożywki.

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

Zaletą rozwiązania według wynalazku jest to, ze w uprawach hydroponicznych do fertygację roślin stosuje się równocześnie roztwór soli jodu i kwas salicylowy, który umożliwia efektywniejsze przetransportowanie jodu z korzeni do naziemnych części roślin. W efekcie zastosowanie aplikacji kwasu salicylowego osiąga lepsze rezultaty wzbogacenia roślin w jod niż ma to miejsce przy zastosowaniu wyłącznie soli technicznych jodu.

Zastosowanie rynkowe

-

Tagi

Branże

Lokalizacja

Dane podmiotu

Nazwa: UNIWERSYTET ROLNICZY IM. HUGONA KOŁŁĄTAJA W KRAKOWIE

NIP: 6750002118

Adres www: http://ur.krakow.pl

Typ podmiotu: Jednostka naukowa

Forma ochrony

Zgłoszenie wynalazku

Poziom gotowości technologicznej

None

Forma komercjalizacji

Licencja

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby nie posiadają praw własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Dodano 12 maja 2021 16:54

Wróć na stronę "Bazy"