Baza technologii


Logo wpisu Technologia określania stopnia dojrzałości sera.

Technologia określania stopnia dojrzałości sera.

Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Opis technologii

Przedmiotem komercjalizacji jest technologia, która charakteryzuje się tym że stopień dojrzałości sera określa się za pomocą pomiaru spektrometrycznego parametrów barwy L*, a* i b* Huntera, na powierzchni badanego sera. Badanie odbywa się na próbce o wielkości 1mm2 po jednym dniu, 5 tygodniach oraz 12 tygodniach. Analizie poddaje się całkowite natężenie światła i zmiany kolorów. Technologia rozwiązuje następujące problemy: daje pewność etapu dojrzewania sera, umożliwia szybki i dokładny pomiar. Dla technologii zweryfikowano komponenty technologii w środowisku zbliżonym do rzeczywistego (TRL 6). Technologia jest chroniona polskim patentem, numer zgłoszenia P. 217036

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

Przewagi konkurencyjne technologii: precyzyjne określenie, że poziom dojrzewania sera ostatecznie się zakończył, możliwość prześledzenia zmian parametrów tekstury sera podczas całego procesu dojrzewania, obiektywizm metody, w stosunku do badania organoleptycznego.

Zastosowanie rynkowe

Oferowana technologia, skierowana do firm z branży spożywczej, umożliwia: szybki i dokładny pomiar, precyzyjne określenie dojrzałości.

Tagi

Branże

Lokalizacja

Dane podmiotu

Nazwa: Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

NIP: 8522545056

Kraj: Polska

Adres www: http://www.zut.edu.pl

Typ podmiotu: Jednostka naukowa

Forma ochrony

Wynalazek

Poziom gotowości technologicznej

None

Forma komercjalizacji

Licencja
Sprzedaż praw własności

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby nie posiadają praw własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Dodano 12 maja 2021 16:54

Wróć na stronę "Bazy"