Baza technologii
Technologia określania stopnia dojrzałości sera.
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
Opis technologii / usługi
Przedmiotem komercjalizacji jest technologia, która charakteryzuje się tym że stopień dojrzałości sera określa się za pomocą pomiaru spektrometrycznego parametrów barwy L*, a* i b* Huntera, na powierzchni badanego sera. Badanie odbywa się na próbce o wielkości 1mm2 po jednym dniu, 5 tygodniach oraz 12 tygodniach. Analizie poddaje się całkowite natężenie światła i zmiany kolorów. Technologia rozwiązuje następujące problemy: daje pewność etapu dojrzewania sera, umożliwia szybki i dokładny pomiar. Dla technologii zweryfikowano komponenty technologii w środowisku zbliżonym do rzeczywistego (TRL 6). Technologia jest chroniona polskim patentem, numer zgłoszenia P. 217036
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Przewagi konkurencyjne technologii: precyzyjne określenie, że poziom dojrzewania sera ostatecznie się zakończył, możliwość prześledzenia zmian parametrów tekstury sera podczas całego procesu dojrzewania, obiektywizm metody, w stosunku do badania organoleptycznego.
Zastosowanie rynkowe
Oferowana technologia, skierowana do firm z branży spożywczej, umożliwia: szybki i dokładny pomiar, precyzyjne określenie dojrzałości.
Tagi
Branże
Lokalizacja
Szczecin, woj. zachodniopomorskie
Dane podmiotu
Nazwa: Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
NIP: 8522545056
Kraj: Polska