Baza technologii
Technologia ozonowania wody oraz ozonowania środków spożywczych i ich opakowań
Robert Muszański
Opis technologii / usługi
Technologia ozonowania środków spożywczych tj warzywa, owoce, woda oraz ozonowanie opakowań i instalacji z tzw. centralnych systemów ozonowania. Instalacje wytwarzają wodę wysoko ozonowaną o komputerowo dobranej dawce do danego produktu z systemem płynnej regulacji. Instalacje wyposażone w specjalne wielostopniowe kolumny kontaktowe, służące do bezpiecznego wytwarzania wody ozonowej bez tworzenia się związków kancerogennych oraz zachowujące najwyższe światowe standardy bezpieczeństwa personelu obsługującego i pracowników produkcji linii technologicznych. System jest nadzorowany przez Internet dla łatwiejszej komunikacji z obsługą klienta. Posiada także unikalne rozwiązania z zakresu sterowania, opomiarowania oraz destrukcji ozonu resztkowego. Wszystkie systemy zbudowane są z funkcją aktywnej rozbudowy tzn. kupując mały system, można go dowolnie rozbudowywać w czasie eksploatacji.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Wielostopniowe kolumny kontaktowe współpracujące z ozonatorami hybrydowymi są bezpiecznym i niezawodnym rozwiązaniem likwidującym w 100% zagrożenie tworzenia się związków kancerogennych w instalacjach ozonowych. Minimalizują dawki ozonu dawkowanego do wody dzięki czemu są energooszczędne, a w połączeniu z aeratorami do wstępnego napowietrzania wody powietrzem zjonizowanym wykorzystują cały wytworzony ozon i energię.
Zastosowanie rynkowe
Zastosowanie w branży Spożywczej: wytwarzanie wody wysokoozonowanej do mycia warzyw i owoców, mycie opakowań, mycie ryb i mięsa drobiowego. Dostawa stacji ozonowych do oczyszczania wody i wytwarzania wody zjonizowanej. Zastosowanie w branży Medycyna, biotechnologia i farmacja: oczyszczanie ścieków ozonem po produkcji antybiotyków. Zastosowanie w branży Ochrona środowiska: oczyszczanie wody i ścieków ozonem.