Baza technologii


Logo wpisu Technologia  ozonowania  wody oraz  ozonowania środków spożywczych i ich opakowań

Technologia ozonowania wody oraz ozonowania środków spożywczych i ich opakowań

Robert Muszański

Opis technologii

Technologia ozonowania środków spożywczych tj warzywa, owoce, woda oraz ozonowanie opakowań i instalacji z tzw. centralnych systemów ozonowania. Instalacje wytwarzają wodę wysoko ozonowaną o komputerowo dobranej dawce do danego produktu z systemem płynnej regulacji. Instalacje wyposażone w specjalne wielostopniowe kolumny kontaktowe, służące do bezpiecznego wytwarzania wody ozonowej bez tworzenia się związków kancerogennych oraz zachowujące najwyższe światowe standardy bezpieczeństwa personelu obsługującego i pracowników produkcji linii technologicznych. System jest nadzorowany przez Internet dla łatwiejszej komunikacji z obsługą klienta. Posiada także unikalne rozwiązania z zakresu sterowania, opomiarowania oraz destrukcji ozonu resztkowego. Wszystkie systemy zbudowane są z funkcją aktywnej rozbudowy tzn. kupując mały system, można go dowolnie rozbudowywać w czasie eksploatacji.

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

Wielostopniowe kolumny kontaktowe współpracujące z ozonatorami hybrydowymi są bezpiecznym i niezawodnym rozwiązaniem likwidującym w 100% zagrożenie tworzenia się związków kancerogennych w instalacjach ozonowych. Minimalizują dawki ozonu dawkowanego do wody dzięki czemu są energooszczędne, a w połączeniu z aeratorami do wstępnego napowietrzania wody powietrzem zjonizowanym wykorzystują cały wytworzony ozon i energię.

Zastosowanie rynkowe

Zastosowanie w branży Spożywczej: wytwarzanie wody wysokoozonowanej do mycia warzyw i owoców, mycie opakowań, mycie ryb i mięsa drobiowego. Dostawa stacji ozonowych do oczyszczania wody i wytwarzania wody zjonizowanej. Zastosowanie w branży Medycyna, biotechnologia i farmacja: oczyszczanie ścieków ozonem po produkcji antybiotyków. Zastosowanie w branży Ochrona środowiska: oczyszczanie wody i ścieków ozonem.

Tagi

Branże

Lokalizacja

Forma ochrony

Inna forma ochrony:
None

Poziom gotowości technologicznej

None

Forma komercjalizacji

Umowa produkcyjna (podwykonawstwo)
Komercyjne usługi badawcze

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby nie posiadają praw własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Dodano 12 maja 2021 16:54

Wróć na stronę "Bazy"