Baza technologii


Logo wpisu Technologia produkcji otrzymywania preparatu białkowego w drodze fizycznych procesów przetwórczych soku ziemniaczanego

Technologia produkcji otrzymywania preparatu białkowego w drodze fizycznych procesów przetwórczych soku ziemniaczanego

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Opis technologii

Przedmiotem technologii jest sposób otrzymywania preparatu spożywczego wspomagające leczenie chorób przewodu pokarmowego związanych z nieprawidłowym rozrostem komórek zawierającego pełnowartościowe białko roślinne w jakim świeżo wyciśnięty sok z ziemniaka zatęża się i wzbogaca we frakcję białkową a następnie utrwala tak otrzymany produkt poprzez odwodnienie.

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

Preparat otrzymany według opracowanej technologii, który stanowi unikatową kompozycję pełnowartościowego białka, jak również dobrze przyswajalnego żelaza. Ponadto, preparat zawiera aktywne biologicznie substancje niskocząsteczkowe wykazujące aktywność cytotoksyczną wobec komórek nowotworowych przewodu pokarmowego. Zastosowanie opracowanej technologii skutkuje bowiem wzbogaceniem składu aminokwasowego natywnego białka ziemniaczanego o aminokwasy siarkowe, których niedobór obniża wartość żywieniową białka z tego surowca. Opracowana technologia skutkuje ponadto związaniem w preparacie większości jonów żelaza obecnych w użytym surowcu. Dzięki kombinacji obydwu pozytywnych efektów zastosowanej technologii możliwe jest otrzymanie z surowca roślinnego preparatu o wartościach odżywczych typowych wyłącznie dla produktów mięsnych. Szczegóły na stronie intrnetowej: www.ciitt.up.poznan.pl

Zastosowanie rynkowe

Preparat ten może być z powodzeniem rekomendowany jako niezastąpiony komponent diety wegan. Ponadto aktywność biologiczna preparatu pozwala na zarekomendowanie go wszystkim konsumentom borykającym się z nieprawidłowym funkcjonowaniem przewodu pokarmowego. Preparat może być stosowany do przygotowania potraw, produkcji żywności funkcjonalnej i wygodnej, a jego działanie prozdrowotne nie zanika w wyniku obróbki termicznej. Szczegóły na stronie intrnetowej: www.ciitt.up.poznan.pl

Tagi

Branże

Lokalizacja

Dane podmiotu

Nazwa: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

NIP: 7770004960

Kraj: Polska

Adres www: http://puls.edu.pl/

Typ podmiotu: Jednostka naukowa

Wielkość: Małe

Forma ochrony

Zgłoszenie wynalazku

Poziom gotowości technologicznej

TRL 8

Forma komercjalizacji

Licencja
Sprzedaż praw własności

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby nie posiadają praw własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Dodano 12 maja 2021 16:54

Wróć na stronę "Bazy"