Baza technologii


Logo wpisu Technologie wytwarzania żywności prozdrowotnej mającej wpływ na określone parametry żywieniowe i zdrowotne w jednostce chorobowej cukrzyca typu I*

Technologie wytwarzania żywności prozdrowotnej mającej wpływ na określone parametry żywieniowe i zdrowotne w jednostce chorobowej cukrzyca typu I*

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Opis technologii / usługi

Technologie przedstawione w ofercie zostały opracowane jako element diety dla konsumentów cierpiących na cukrzycę oraz współistniejące schorzenia. Głównym celem wykorzystania opracowanych receptur jest regulacja gospodarki węglowodanowej oraz docelowe zwiększenie statusu antyoksydacyjnego organizmu poprzez zastosowanie fragmentów roślin bogatych w bioflawonoidy i inne składniki biologicznie aktywne. Jako główny składnik aktywny nowych produktów zaproponowano liście morwy lub otrzymany z nich ekstrakt. Potencjalnie pozytywny wpływ opracowanych produktów lub o bardzo podobnej zawartości związków aktywnych na zdrowie konsumenta został potwierdzony w badaniach na pacjentach, prowadzonych w ramach projektu „Bioaktywna Żywność”. W skład pakietu technologii wchodzą: Technologia produkcji chleba chrupkiego ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na cukrzycę, Technologia produkcji napoju mlecznego ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na cukrzycę, Technologia produkcji kaszy instant ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na cukrzycę, Technologia produkcji makaronu razowego ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na cukrzycę, Technologia produkcji mleka skondensowanego ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na cukrzycę, Technologia przygotowania preparatu związków bioaktywnych z morwy do stosowania w żywności funkcjonalnej*, Technologia produkcji pieczywa cukierniczego ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na cukrzycę, Technologia produkcji pasztetu ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na cukrzycę, Technologia produkcji pieczywa razowego ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na cukrzycę, Technologia produkcji zupy brokułowej ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na cukrzycę. *W przypadku nabycia licencji na technologie zawierające składnik bioaktywny z liści morwy białej zaleca się dodatkowo nabycie licencji na ten składnik bioaktywny. Szczegóły na stronie internetowej: ciitt.up.poznan.pl

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

Opracowane technologie produktów żywnościowych stanowią przede wszystkim uzupełnienie diety konsumentów, mogą jednak także stanowić element dietoterapii opartej wyłącznie na opracowanych recepturach. Technologie będące przedmiotem oferty obejmują różne grupy produktów stanowiących dania, w tym: wyroby piekarnicze, przekąski, dania obiadowe oraz desery i napoje. Ponadto poszczególne produkty mogą stanowić bazę do samodzielnego komponowania posiłków według własnych pomysłów konsumenta (np.: makaron, pasztet, chleb razowy). Szczegóły na stronie intrnetowej: ciitt.up.poznan.pl

Zastosowanie rynkowe

Szczegóły na stronie internetowej: ciitt.up.poznan.pl

Tagi

Branże

Lokalizacja

Dane podmiotu

Nazwa: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

NIP: 7770004960

Kraj: Polska

Adres www: http://puls.edu.pl/

Typ podmiotu: Jednostka naukowa

Forma ochrony

Zgłoszenie wynalazku
Strzeżone know-how

Poziom gotowości technologicznej

None

Forma komercjalizacji

Licencja

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby posiadają prawa własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Linki


Dodano 21 listopada 2023 13:05

Wróć na stronę "Bazy"