Baza technologii

Technologie wytwarzania żywności prozdrowotnej mającej wpływ na określone parametry żywieniowe i zdrowotne w jednostce chorobowej otyłość*
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Opis technologii / usługi
Technologie przedstawione w ofercie zostały opracowane jako elementy diety dla konsumentów cierpiących na otyłość oraz współistniejące schorzenia. Głównym celem wykorzystania opracowanych receptur jest nie tylko obniżenie wagi konsumenta, ale jednocześnie wspomaganie profilaktyki przed objawami zespołu metabolicznego z jednoczesnym zwiększeniem statusu antyoksydacyjnego organizmu. Jako składniki opracowanych produktów wykorzystano fragmenty roślin bogatych w bioflawonoidy oraz inne składniki biologicznie aktywne. Głównym dodatkiem zawierającym związki bioaktywne zawarte są w ekstrakcie liści żółtej herbaty Potencjalnie pozytywny wpływ opracowanych receptur na zdrowie konsumenta został potwierdzony w badaniach na pacjentach, prowadzonych w ramach projektu „Bioaktywna Żywność”. W skład pakietu technologii wchodzą: Technologia produkcji chleba chrupkiego ze składnikami bioaktywnymi dla osób otyłych, Technologia produkcji grissini ze składnikami bioaktywnymi dla osób otyłych, Technologia przygotowania herbaty żółtej do stosowania w żywności funkcjonalnej*, Technologia produkcji kisielu ze składnikami bioaktywnymi dla osób otyłych, Technologia produkcji makaronu ze składnikami bioaktywnymi dla osób otyłych, Technologia produkcji musli ze składnikami bioaktywnymi dla osób otyłych, Technologia produkcji owsianki instant ze składnikami bioaktywnymi dla osób otyłych, Technologia produkcji wafli ryżowych ze składnikami bioaktywnymi dla osób otyłych. * W przypadku nabycia licencji na technologie zawierające składnik bioaktywny z liści herbaty żółtej zaleca się dodatkowo nabycie licencji na ten składnik bioaktywny. Szczegóły na stronie internetowej: ciitt.up.poznan.pl
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Opracowane technologie produktów żywnościowych stanowią przede wszystkim uzupełnienie diety konsumentów, mogą jednak także stanowić element dietoterapii opartej wyłącznie na opracowanych recepturach. Technologie będące przedmiotem oferty obejmują różne grupy produktów stanowiących dania, w tym: wyroby piekarnicze, przekąski, dania obiadowe oraz desery. Ponadto poszczególne produkty mogą stanowić bazę do samodzielnego komponowania posiłków według własnych pomysłów konsumenta. Szczegóły na stronie internetowej: ciitt.up.poznan.pl
Zastosowanie rynkowe
Szczegóły na stronie internetowej: ciitt.up.poznan.pl
Tagi
Branże
Lokalizacja
Dane podmiotu
Nazwa: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
NIP: 7770004960
Kraj: Polska