Baza technologii


Logo wpisu Technologie wytwarzania żywności prozdrowotnej mającej wpływ na określone parametry żywieniowe   i zdrowotne w jednostce  chorobowej otyłość*

Technologie wytwarzania żywności prozdrowotnej mającej wpływ na określone parametry żywieniowe i zdrowotne w jednostce chorobowej otyłość*

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Opis technologii

Technologie przedstawione w ofercie zostały opracowane jako elementy diety dla konsumentów cierpiących na otyłość oraz współistniejące schorzenia. Głównym celem wykorzystania opracowanych receptur jest nie tylko obniżenie wagi konsumenta, ale jednocześnie wspomaganie profilaktyki przed objawami zespołu metabolicznego z jednoczesnym zwiększeniem statusu antyoksydacyjnego organizmu. Jako składniki opracowanych produktów wykorzystano fragmenty roślin bogatych w bioflawonoidy oraz inne składniki biologicznie aktywne. Głównym dodatkiem zawierającym związki bioaktywne zawarte są w ekstrakcie liści żółtej herbaty Potencjalnie pozytywny wpływ opracowanych receptur na zdrowie konsumenta został potwierdzony w badaniach na pacjentach, prowadzonych w ramach projektu „Bioaktywna Żywność”. W skład pakietu technologii wchodzą: Technologia produkcji chleba chrupkiego ze składnikami bioaktywnymi dla osób otyłych, Technologia produkcji grissini ze składnikami bioaktywnymi dla osób otyłych, Technologia przygotowania herbaty żółtej do stosowania w żywności funkcjonalnej*, Technologia produkcji kisielu ze składnikami bioaktywnymi dla osób otyłych, Technologia produkcji makaronu ze składnikami bioaktywnymi dla osób otyłych, Technologia produkcji musli ze składnikami bioaktywnymi dla osób otyłych, Technologia produkcji owsianki instant ze składnikami bioaktywnymi dla osób otyłych, Technologia produkcji wafli ryżowych ze składnikami bioaktywnymi dla osób otyłych. * W przypadku nabycia licencji na technologie zawierające składnik bioaktywny z liści herbaty żółtej zaleca się dodatkowo nabycie licencji na ten składnik bioaktywny. Szczegóły na stronie internetowej: ciitt.up.poznan.pl

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

Opracowane technologie produktów żywnościowych stanowią przede wszystkim uzupełnienie diety konsumentów, mogą jednak także stanowić element dietoterapii opartej wyłącznie na opracowanych recepturach. Technologie będące przedmiotem oferty obejmują różne grupy produktów stanowiących dania, w tym: wyroby piekarnicze, przekąski, dania obiadowe oraz desery. Ponadto poszczególne produkty mogą stanowić bazę do samodzielnego komponowania posiłków według własnych pomysłów konsumenta. Szczegóły na stronie internetowej: ciitt.up.poznan.pl

Zastosowanie rynkowe

Szczegóły na stronie internetowej: ciitt.up.poznan.pl

Tagi

Branże

Lokalizacja

Dane podmiotu

Nazwa: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

NIP: 7770004960

Kraj: Polska

Adres www: http://puls.edu.pl/

Typ podmiotu: Jednostka naukowa

Wielkość: Małe

Forma ochrony

Zgłoszenie wynalazku
Strzeżone know-how

Poziom gotowości technologicznej

None

Forma komercjalizacji

Licencja

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby posiadają prawa własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Dodano 12 maja 2021 16:54

Wróć na stronę "Bazy"