Baza technologii

Urządzenie do pomiaru kruchości i tekstury owoców i warzyw
Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk
Opis technologii / usługi
Urządzenie umożliwia ocenę tekstury (kruchości i jędrności) jabłek oraz innych owoców i warzyw w sposób obiektywny. Materiał jest klasyfikowany na pięć klas jakościowych. Urządzenie może być stosowane w pobliżu linii sortujących. Pomiar partii 10 owoców trwa ok. 10 min. Urządzenie umożliwia bezpośredni pomiar jędrności badanych warzyw i owoców. Urządzenie posiada niską wrażliwość na zakłócenia zewnętrzne.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Brak jest dotychczas dedykowanych do zastosowań przemysłowych podobnych rozwiązań opartych na kontaktowych czujnikach akustycznych. Umożliwia obiektywną ocenę zarówno jędrności jak i kruchości. Obiektywna ocena jakości konsumenckiej owoców i warzyw.
Zastosowanie rynkowe
Urządzenie dostarcza środków kontroli jakości sensorycznej warzyw i owoców. Pozwala tym samym zidentyfikować oraz wyselekcjonować warzywa i owoce, posiadające właściwości najbardziej pożądane przez konsumentów. Ze względu na swoje przeznaczenie, urządzenie może być wykorzystywane w jednostkach hurtowej dystrybucji warzyw i owoców oraz w przedsiębiorstwach przetwarzających warzywa i owoce.
Tagi
Branże
Lokalizacja
Dane podmiotu
Nazwa: Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk
NIP: 9461824287