Baza technologii


Logo wpisu Urządzenie do pomiaru kruchości i tekstury owoców i warzyw

Urządzenie do pomiaru kruchości i tekstury owoców i warzyw

Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk

Opis technologii

Urządzenie umożliwia ocenę tekstury (kruchości i jędrności) jabłek oraz innych owoców i warzyw w sposób obiektywny. Materiał jest klasyfikowany na pięć klas jakościowych. Urządzenie może być stosowane w pobliżu linii sortujących. Pomiar partii 10 owoców trwa ok. 10 min. Urządzenie umożliwia bezpośredni pomiar jędrności badanych warzyw i owoców. Urządzenie posiada niską wrażliwość na zakłócenia zewnętrzne.

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

Brak jest dotychczas dedykowanych do zastosowań przemysłowych podobnych rozwiązań opartych na kontaktowych czujnikach akustycznych. Umożliwia obiektywną ocenę zarówno jędrności jak i kruchości. Obiektywna ocena jakości konsumenckiej owoców i warzyw.

Zastosowanie rynkowe

Urządzenie dostarcza środków kontroli jakości sensorycznej warzyw i owoców. Pozwala tym samym zidentyfikować oraz wyselekcjonować warzywa i owoce, posiadające właściwości najbardziej pożądane przez konsumentów. Ze względu na swoje przeznaczenie, urządzenie może być wykorzystywane w jednostkach hurtowej dystrybucji warzyw i owoców oraz w przedsiębiorstwach przetwarzających warzywa i owoce.

Tagi

Branże

Lokalizacja

Dane podmiotu

Nazwa: Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk

NIP: 9461824287

Adres www: http://bip.ipan.lublin.pl/

Typ podmiotu: Instytut naukowo - badawczy

Forma ochrony

Wzór użytkowy

Poziom gotowości technologicznej

None

Forma komercjalizacji

Współpraca techniczna (umowa o doradztwo)

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby nie posiadają praw własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Dodano 12 maja 2021 16:54

Wróć na stronę "Bazy"