Baza technologii
Urządzenie i sposób prowadzenia analizy stanu materiałów biologicznych, zwłaszcza owoców lub warzyw z zastosowaniem zjawiska biospeckli
Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk
Opis technologii / usługi
Urządzenie umożliwia niedestrukcyjną ocenę jakości owoców i warzyw, np. ocenę obić i uszkodzeń podskórnych, porażeń chorobowych, stopnia dojrzałości. Dwa lasery rozszerzające możliwości zastosowań. Wbudowany program do rejestracji i analizy z wykorzystaniem różnych wskaźników aktywności biospeckli. Technologia laser oświetla próbkę i w wyniku interferencji światła odbitego od powierzchni i z warstw głębszych, na matrycy CCD powstaje charakterystyczny obraz plamkowy. W przypadku żywych obiektów rozkład plamek jest zmienny w czasie dając biospeckle (animacja obok).
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Jest to zupełnie nowe rozwiązanie umożliwiające ocenę jakości owoców i warzyw w sposób niedestrukcyjny. Umożliwia analizę mikro-ruchów w materiale.
Zastosowanie rynkowe
Technologia dostarcza informacji o stanie biologicznym badanego materiału, dotyczących jego jakości. Metoda jest niedestrukcyjna i pozwala monitorować zmiany materiału w wyniku przechowywania, zmian chorobowych, uszkodzeń powierzchniowych i podskórnych. Walory wdrożeniowe technologii wpływają na bardziej efektywne przetwarzanie żywności, stosowanie optymalnych technologii żywienia, optymalne zarządzanie żywnością oraz produktami rolnymi.
Tagi
Branże
Lokalizacja
Dane podmiotu
Nazwa: Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk
NIP: 9461824287