Baza technologii


Logo wpisu Wieloskładnikowy dodatek paszowy dla zwierząt, zwłaszcza dla prosiąt i jego zastosowania

Wieloskładnikowy dodatek paszowy dla zwierząt, zwłaszcza dla prosiąt i jego zastosowania

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Opis technologii

Wieloskładnikowy dodatek do pasz dla zwierząt, zwłaszcza dla prosiąt, zawiera w swoim składzie nowe szczepy bakterii fermentacji mlekowej Leuconostoc mesenteroides eub1T, Enterococcus faecium eub2T, Carnobacterium divergens eub3T i Enterococcus faecium eub4T, a także krótko- i średnio- łańcuchowe kwasy organiczne, biomasę drożdży Saccharomyces cervisieae i regulatory kwasowości. Nowe szczepy bakterii fermentacji mlekowej wykazują aktywność antagonistyczną wobec chorobotwórczych szczepów bakterii Escherichia coli i Clostridium perfringens, występujących u zwierząt gospodarskich, a zwłaszcza u świń. Nowe szczepy bakterii fermentacji mlekowej zostały zdeponowane w depozycie patentowym Polskiej Kolekcji Mikroorganizmów we Wrocławiu. Technologię stanowi prawo do uzyskania patentu na wynalazek (zgłoszenie patentowe nr P.416207 z dnia 19.02.2016 r. w UPRP). Technologia stanowi przedmiot wspólnych praw Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Instytutu włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, które zrealizowały projekt w ramach Programu Badań Stosowanych pt. Opracowanie preparatów eubiotycznych dla zwierząt gospodarskich nr PBS1/A8/10/2012. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu jest uprawniony do przeprowadzenia procesu komercjalizacji technologii, w tym zawierania umów, w interesie wszystkich uprawnionych. Szczegółowe informacje: www.ciitt.up.poznan.pl

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

Wieloskładnikowy dodatek do pasz przyczynia się do poprawy efektów hodowlanych oraz zapobiegania infekcjom zwierząt gospodarskich i dzikich przez chorobotwórcze szczepy Escherichia coli i Clostridium perfringens. Zastosowanie tej kompozycji może wspomagać przez profilaktykę zdrowotność zwierząt, a także poprawić efekty ekonomiczne przez uzyskanie większej masy ciała zwierząt w krótszym czasie.Zastosowanie wieloskładnikowego dodatku paszowego do zwiększania efektywności żywienia świń według wynalazku polega na podawaniu zwierzętom dodatku paszowego w ilości od 5 do 30g na dzień na zwierzę, korzystnie od 15 do 20g. Wieloskładnikowy dodatek paszowy podaje się zwierzętom młodym w wieku od 3 do 10 tygodni, korzystnie od 4 do 8 tygodni oraz po zmianie paszy. Szczegółowe informacje: www.ciitt.up.poznan.pl

Zastosowanie rynkowe

Wieloskładnikowy dodatek paszowy według wynalazku może być samoistnym produktem, względnie może wchodzić w skład pasz pełnoporcjowych, uzupełniających, leczniczych i premiksów, a także funkcjonalnych dodatków paszowych. Szczegółowe informacje: www.ciitt.up.poznan.pl

Tagi

Branże

Lokalizacja

Dane podmiotu

Nazwa: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

NIP: 7770004960

Kraj: Polska

Adres www: http://puls.edu.pl/

Typ podmiotu: Jednostka naukowa

Wielkość: Małe

Forma ochrony

Zgłoszenie wynalazku

Poziom gotowości technologicznej

TRL 7

Forma komercjalizacji

Licencja
Sprzedaż praw własności

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby posiadają prawa własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Dodano 12 maja 2021 16:55

Wróć na stronę "Bazy"