Baza technologii

Zastosowanie błonnika ziemniaka o właściwościach antykancerogennych w produktach piekarniczych
Piekarnia Vini
Opis technologii / usługi
Technologia polega na wprowadzeniu błonnika ziemniaka do produktów piekarniczych. Tak suplementowane pieczywo wykazuje właściwości antykancerogenne (szczególnie w odniesieniu do nowotworu jelita grubego) potwierdzone badaniami in vitro i in vivo. Produkt może być stosowany w przeciwdziałaniu i pomocniczo w leczeniu nowotworów.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Przeciwdziałanie nowotworom, szczególnie jelita grubego. Niski koszt wzbogacenia pieczywa o błonnik ziemniaka - sam dodatek jest tani, a jego wprowadzenie nie zwiększa zauważalnie pracochłonności procesu produkcji. Pieczywo jest dobrym nośnikiem dodatków funkcjonalnych - spożywane codziennie przez większość ludzi w Europie. Dodatek błonnika ziemniaka nie powoduje pogorszenia właściwości organoleptycznych pieczywa.
Zastosowanie rynkowe
Technologia może zostać wykorzystana w produkcji funkcjonalnego pieczywa skierowanego głównie do grup szczególnie zagrożonych zachorowaniem na nowotwory jelita grubego, np. osób starszych. Codzienna konsumpcja błonnika ziemniaka w wygodnej i dostępnej formie produktu piekarniczego znacząco zmniejsza ryzyko rozwinięcia się ww. nowotworów.
Tagi
Branże
Lokalizacja
Dane podmiotu
Nazwa: Piekarnia Vini
NIP: 6250003592