Baza technologii


Logo wpisu Zastosowanie błonnika ziemniaka o właściwościach antykancerogennych w produktach piekarniczych

Zastosowanie błonnika ziemniaka o właściwościach antykancerogennych w produktach piekarniczych

Piekarnia Vini

Opis technologii

Technologia polega na wprowadzeniu błonnika ziemniaka do produktów piekarniczych. Tak suplementowane pieczywo wykazuje właściwości antykancerogenne (szczególnie w odniesieniu do nowotworu jelita grubego) potwierdzone badaniami in vitro i in vivo. Produkt może być stosowany w przeciwdziałaniu i pomocniczo w leczeniu nowotworów.

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

Przeciwdziałanie nowotworom, szczególnie jelita grubego. Niski koszt wzbogacenia pieczywa o błonnik ziemniaka - sam dodatek jest tani, a jego wprowadzenie nie zwiększa zauważalnie pracochłonności procesu produkcji. Pieczywo jest dobrym nośnikiem dodatków funkcjonalnych - spożywane codziennie przez większość ludzi w Europie. Dodatek błonnika ziemniaka nie powoduje pogorszenia właściwości organoleptycznych pieczywa.

Zastosowanie rynkowe

Technologia może zostać wykorzystana w produkcji funkcjonalnego pieczywa skierowanego głównie do grup szczególnie zagrożonych zachorowaniem na nowotwory jelita grubego, np. osób starszych. Codzienna konsumpcja błonnika ziemniaka w wygodnej i dostępnej formie produktu piekarniczego znacząco zmniejsza ryzyko rozwinięcia się ww. nowotworów.

Tagi

Branże

Lokalizacja

Dane podmiotu

Nazwa: Piekarnia Vini

NIP: 6250003592

Adres www: http://www.vini.pl

Typ podmiotu: Przedsiębiorstwo

Wielkość: Małe

Forma ochrony

Zgłoszenie wynalazku

Poziom gotowości technologicznej

None

Forma komercjalizacji

Licencja
Sprzedaż praw własności
Współpraca techniczna (umowa o doradztwo)
Umowa produkcyjna (podwykonawstwo)

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby nie posiadają praw własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Dodano 12 maja 2021 16:55

Wróć na stronę "Bazy"