Baza technologii
Baton o niskim indeksie glikemicznym i sposób przygotowania batonu o niskim indeksie glikemicznym
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Opis technologii / usługi
Technologia obejmuje przygotowanie innowacyjnej przekąski warzywno-owocowej, dostępnej również dla diabetyków, ze względu na zaprojektowany niski indeks glikemiczny - w formie zwartego batonu odżywczego. Technologia przygotowania produktu obejmuje wykorzystanie technik przetwarzania przyjaznych diabetykom, oraz surowców roślinnych o udokumentowanych właściwościach regulujących glikemię. Obejmuje ona wytworzenie jednorodnych batonów warzywno-owocowych, poprzez połączenie składników surowcowych w odpowiednich proporcjach, i jednoczesne wzbogacenie mieszaniny suszonych liśćmi morwy białej, dla zapewnienia wysokiej jakości żywieniowej i funkcjonalności.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Specyficzne właściwości elementów morwy białej wynikają z obecności wielu związków o aktywności potencjalnie prozdrowotnej, w tym najbardziej istotnych z punktu widzenia metabolizmu węglowodanów tj. 1,5-dideoksy-1,5-imino-D-sorbitolu (DNJ) i pochodnych. Składniki te posiadają udokumentowane korzystne działanie profilaktyczne w diecie osób z hiperglikemią jak również wspierać leczenie schorzeń glikemicznych. Wszystkie surowce wykorzystane w opracowanej recepturze są dostępne na rynku krajowym.
Zastosowanie rynkowe
Baton o niskim indeksie glikemicznym jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie produktami o niskim indeksie glikemicznym, które
nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi, a przy tym przyczyniają się do obniżenia masy ciała i chronią przed powstaniem insulino-odporności.
Tagi
Branże
Lokalizacja
Poznań, woj. wielkopolskie
Dane podmiotu
Nazwa: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
NIP: 7770004960
Kraj: Polska