Baza technologii

Blendy olejów tłoczonych na zimno o cechach prozdrowotnych i technicznych na bazie oleju ryżowego
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Opis technologii / usługi
Przedmiotem receptury są blendy (mieszaniny) olejów tłoczonych na zimno o cechach prozdrowotnych i technologicznych pozwalające na wprowadzenie do organizmu człowieka mieszaniny kwasów tłuszczowych omega 6 do omega 3 o optymalnym dla organizmu stosunku 5:1. Blendy są olejami opartymi o olej ryżowy oraz inne oleje, które mogą być olejami tłoczonymi na zimno lub rafinowanymi. Poza odpowiednią wartością żywieniową uzyskano oleje o zwiększonej stabilności oksydatywnej oraz termicznej w stosunku do składnika najmniej trwałego. Oleje charakteryzują się zwiększoną odpornością na straty wartości odżywczej w czasie krótkotrwałego ogrzewania w wysokiej temperaturze.
Mieszaniny składają się z dwóch lub trzech olejów spożywczych dostępnych na rynku i mogą być przygotowane bezpośrednio
w zakładzie produkcji olejów poprzez ich właściwe wymieszanie bez konieczności poszerzania bazy technicznej zakładu.
Grupy mieszanin i otrzymane blendy:
Mieszaniny na bazie oleju ryżowego:
• Olej ryżowy i olej rzepakowy
• Olej ryżowy i olej rydzowy
• Olej ryżowy i olej lniany
• Olej ryżowy i olej konopny i olej rzepakowy
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Opracowana w wyniku zastosowanej technologii mieszanina olejów tłoczonych (kwasów omega 6 i omega 3) posiada właściwości prozdrowotne dla człowieka. Oleje te tłoczone na bazie oleju ryżowego mają zdecydowanie większą odporność na utratę właściwości odżywczych w czasie działania wysokiej temperatury.
Zastosowanie rynkowe
Zastosowanie blendów olejowych tłoczonych na zimno na bazie oleju ryżowego jako produktu prozdrowotnego w żywieniu człowieka.
Tagi
Branże
Lokalizacja
Poznań, woj. wielkopolskie
Dane podmiotu
Nazwa: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
NIP: 7770004960
Kraj: Polska