Baza technologii


Logo wpisu Czekolada probiotyczna z dereniem jako składnikiem prozdrowotnym

Czekolada probiotyczna z dereniem jako składnikiem prozdrowotnym

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Opis technologii / usługi

Technologia dotyczy sposobu otrzymania funkcjonalnej czekolady probiotycznej z owocami derenia, którego zawartość i obecność związków determinuje funkcjonalność finalnego produktu. Czekolada nie zawiera cukru, swój smak zawdzięcza poliolom oraz związkom zawartym w suszonych i rozdrobnionych owocach derenia jadalnego. Sposób wytwarzania czekolady tj. konszowania nie wpływa negatywnie na liczebność bakterii probiotycznych, które są stabilne podczas 12 miesięcznego przechowywania.

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

Główną zaletą produktu jest brak cukru, który jest szkodliwy dla osób zwłaszcza chorych na cukrzycę.

Zastosowanie rynkowe

Zastosowanie rynkowe nowego produktu to głównie przemysł spożywczy i gastronomiczny.

Tagi

Branże

Lokalizacja

Poznań, woj. wielkopolskie

Dane podmiotu

Nazwa: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

NIP: 7770004960

Kraj: Polska

Adres www: http://puls.edu.pl/

Typ podmiotu: Jednostka naukowa

Forma ochrony

Zgłoszenie wynalazku
Strzeżone know-how

Poziom gotowości technologicznej

TRL 5

Forma komercjalizacji

Licencja
Sprzedaż praw własności

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby nie posiadają praw własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Linki


Dodano 15 marca 2023 12:12

Wróć na stronę "Bazy"