Baza technologii

Czekolada probiotyczna z dereniem jako składnikiem prozdrowotnym
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Opis technologii / usługi
Technologia dotyczy sposobu otrzymania funkcjonalnej czekolady probiotycznej z owocami derenia, którego zawartość i obecność związków determinuje funkcjonalność finalnego produktu. Czekolada nie zawiera cukru, swój smak zawdzięcza poliolom oraz związkom zawartym w suszonych i rozdrobnionych owocach derenia jadalnego. Sposób wytwarzania czekolady tj. konszowania nie wpływa negatywnie na liczebność bakterii probiotycznych, które są stabilne podczas 12 miesięcznego przechowywania.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Główną zaletą produktu jest brak cukru, który jest szkodliwy dla osób zwłaszcza chorych na cukrzycę.
Zastosowanie rynkowe
Zastosowanie rynkowe nowego produktu to głównie przemysł spożywczy i gastronomiczny.
Tagi
Branże
Lokalizacja
Poznań, woj. wielkopolskie
Dane podmiotu
Nazwa: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
NIP: 7770004960
Kraj: Polska