Baza technologii

Ekologiczne maty dezynfekcyjne
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich
Opis technologii / usługi
Technologia wytwarzania maty służących do wydzielenia stref ochronnych zapobiegających rozprzestrzenianiu się chorób zakaźnych takich jak np. ptasia grypa. Główny składnik mat to włókna konopne z odpowiednimi dodatkami naturalnymi wytwarzane w niskokosztowym procesie produkcyjnym. Przedmiotem know-how są proporcje użytych składników i spoiw oraz parametry technologiczne procesu produkcyjnego.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Naturalne rozwiązanie - maty są produkowane w 100% z włókien naturalnych konopi, lnu i juty. Zalety mat: - Lepsza utylizacja środków dezynfekcyjnych; niższe koszty utrzymania infrastruktury hodowlanej. Włókna naturalne posiadają znaczne w porównaniu z włóknami chemicznymi zdolności higroskopijne. Oznacza to, że mogą pochłonąć i utrzymać nieporównywalnie większe ilości roztworu środków dezynfekcyjnych służących do odkażania. Użyty środek dezynfekcyjny (zalecany przez lekarza weterynarii) w wyniku sił adsorpcji w mniejszym stopniu ocieka i wsiąka w podłoże, a więc można go rzadziej uzupełniać. - Ochrona środowiska - maty są wytwarzane z surowców naturalnych, po zużyciu nie ma problemu z ich utylizacją, gdyż ulegają w krótkim czasie biodegradowalności lub mogą być spalone.
Zastosowanie rynkowe
Maty służą do wyłożenia podłoża gruntowego chlewów, obór, stajni, kurników itp. w celu zapewnienia higieny i zabezpieczenia otoczenia przed przeniesieniem wirusów i bakterii na zewnątrz pomieszczeń hodowlanych.
Tagi
Branże
Lokalizacja
Dane podmiotu
Nazwa: Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich
NIP: 7811830940