Baza technologii


Logo wpisu Kawior herbaciany i sposób wytwarzania kawioru herbacianego

Kawior herbaciany i sposób wytwarzania kawioru herbacianego

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Opis technologii / usługi

Przedmiotem technologii jest sposób wytwarzania kawioru herbacianego zawierającego w swoim składzie funkcjonalne dodatki pochodzące z liści herbaty.
Kawior herbaciany zawiera od 1-3% wagowych rozdrobnionych i suszonych ekstraktów z liści herbaty żółtej (Camellia sinensis) jaki ma postać połączonych ekstraktów herbaty żółtej na nośniku betaglukanowym oraz ekstraktu herbaty żółtej rozpuszczonego w wodzie oraz konwencjonalne składniki spożywcze w postaci co najmniej skrobi z manioku, liści stewii, cukru i aromatu owocowego oraz wody.
Sposób wytwarzania kawioru herbacianego polega na tym, że do skrobi z manioku z cukrem, liśćmi stewii, aromatem i wodą dodaje się dodatek 1-3% wagowych rozdrobnionych i suszonych ekstraktów z liści herbaty żółtej (Camellia sinensis) jaki ma postać połączonych ekstraktów herbaty żółtej na nośniku betaglukanowym oraz ekstraktu herbaty żółtej rozpuszczonego w wodzie. Następnie uzyskaną mieszaninę ogrzewa się do uzyskania gładkiej jednolitej masy, z której formuje się kulki i podgrzewa 4 min. w wodzie o temp. 55-60°C, które po ochłodzeniu i opakowaniu przechowuje się w temperaturze (-18°C) do momentu użycia.

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

Opracowany produkt w postaci kawiory herbacianego może stanowić składnik wielu produktów, w tym m.in. napojów i deserów, których walory zwiększono dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii wzbogacania materiału roślinnego w składniki herbaty żółtej.

Zastosowanie rynkowe

Koncepcja nowej linii produktowej żywności wzbogaconej w związki polifenolowe o silnych właściwościach przeciwrodnikowych wpisuje się w trend związany ze zdrowym odżywianiem oraz profilaktyką miażdżycy i otyłości. Wstępne badania ankietowe wskazują zapotrzebowanie na żywność, która oprócz postaci tradycyjnej potrawy będzie posiadać dodatkowe walory prozdrowotne. Jest przeznaczony dla wspomagania żywienia w chorobach z nadmiernym działaniem wolnych rodników oraz niedoborze danej grupy związków. Co więcej, może stanowić także element profilaktyczny w chorobach układu naczyniowo-sercowego, demencji, czy innych procesów będących efektem aktywności wolnych rodników.

Tagi

Branże

Lokalizacja

Poznań, woj. wielkopolskie

Dane podmiotu

Nazwa: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

NIP: 7770004960

Kraj: Polska

Adres www: http://puls.edu.pl/

Typ podmiotu: Jednostka naukowa

Forma ochrony

Zgłoszenie wynalazku
Strzeżone know-how

Poziom gotowości technologicznej

TRL 7

Forma komercjalizacji

Licencja
Sprzedaż praw własności

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby nie posiadają praw własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Linki


Dodano 24 lutego 2023 11:21

Wróć na stronę "Bazy"