Baza technologii


Logo wpisu Krajarka do warzyw i owoców.

Krajarka do warzyw i owoców.

Jan Czop

Opis technologii / usługi

Za wdrożenie wynalazku do produkcji oferuję 40% praw patentowych do krajarki z napędem ręcznym oczekując w zamian 200 tyś zł, które zostaną przeznaczone na pokrycie kosztów zgłoszenia do patentów Europejskiego i USA (koszt około 160 tyś zł) Umowa będzie zgłoszona w Urzędzie Patentowym celem zabezpieczenia interesów stron. Zbudowana własnoręcznie przeze mnie krajarka, a dokładniej ujmując kompaktowe urządzenie kuchenne uniwersalnością i jakością krojenia przewyższa krajarki które są oferowane obecnie. Uniwersalność mojej krajarki polega na tym, że jako jedyna umożliwia krojenie w kostkę zarówno miękkich gotowanych jak też świeżych surowych warzyw owoców podczas, gdy obecnie stosowane krajarki przystosowane są albo do świeżych twardych warzyw albo do miękkich gotowanych. Dodatkowe funkcje krajarki to krojenie ziemniaków na frytki, możliwe jest wyposażenie krajarki w praskę do ziemniaków oraz ścieranie warzyw na wymiennych tarkach. Według mojej oceny do uruchomienia produkcji nie licząc ostrzy roboczych wystarczy siedem form wtryskowych do produkcji: w których oprócz korpusu o wymiarach 30x12x12 cm żaden wymiar dowolnego elementu krajarki nie przekracza 110 cm. Koszt wytworzenia form szacuje na 600 do 800 tyś zł. Dla porównania do wyprodukowania najprostszej krajarki potrzeba zbudować trzy formy. Szacunkowy koszt poszczególnych elementów krajarki takiej jak na filmie to na około 30 zł netto. Obecnie na rynku nie ma porównywalnej krajarki, ale te które są choć gorsze i nie tak uniwersalne kosztują nawet okolo 200 zł co daje różnicę co najmniej 100 zł jako zysk do podziału między producentem a handlem. Ze względu na parametry użytkowe jak i cenę krajarki, każde gospodarstwo domowe oraz część gastronomii jest potencjalnym odbiorcą produktu,co może dać pojęcie o skali produkcji.

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

W porównaniu do innych urządzeń wykonujących podobne funkcje w kuchni zaletami krajarki mojego pomysłu są: Uniwersalność – bardzo dobrze kroi zarówno gotowane warzywa o delikatnej, kruchej strukturze, jak też świeże surowe warzywa i owoce, podczas gdy obecnie stosowane krajarki przystosowane są albo do świeżych twardych warzyw albo do miękkich gotowanych. Zastąpienie czterech potrzebnych w każdej kuchni urządzeń: krajarki do warzyw miękkich, krajarki do warzyw twardych, krajarki do frytek, praski do ziemniaków, jednym urządzeniem przez co, praktycznie każdego dnia moja krajarka będzie potrzebna w każdej kuchni nie tylko do robienia sałatek, ale też krojeniu warzyw do zupy lub robienia frytek. Małe wymiary około 30x12x15 cm powodują, że nie potrzebuje dużo miejsca. Zastosowanie innowacyjnego systemu krojenia zapewnia o wiele lepsze efekty niż inne rozwiązania. Łatwa konfiguracja urządzenia do poszczególnych zadań. Zawsze wykorzystywany jest ten sam napęd. Te same kratki służą do krojenia frytek jak i kostki. Zbiornik wsypowy na warzywa i popychacz mogą być użyte jak elementy praski. Mała ilość części umożliwia obniżkę kosztów produkcji. Łatwość demontażu i mycia. Obecnie stosowne przystawki do robotów są drogie, wymagają zakupu robota, maja tylko jedną funkcję i zajmują dużo miejsca, ale nie spełniają wymagań klientów, ponieważ o ile dość sprawnie radzą sobie z krojeniem w kostkę twardych surowych warzyw, to te miękkie są miażdżone, a zamiast kostki otrzymujemy jakąś mazistą pulpę i z tego powodu jedynym rozwiązaniem pozostaje nadal krojenie ręczne. Film pokazujący krajarkę podczas pracy dostępny jest na serwisie You Tube po wpisaniu w wyszukiwarkę "jak szybko pokroić w kostkę warzywa na sałatkę" albo pod linkiem: https://www.youtube.com/watch?v=aUNprykWaEY

Zastosowanie rynkowe

Krajarka ze wzgledu na niską cenę funkcjonalności i uniwersalność znajdzie zastosowanie w każdym gospodarstwie domowym, a takżę w gastronomii, szczególnie w wersji z napędem elektrycznym a w szczególności do: krojenie w kostkę różnej wielkości świeżych surowych warzyw i owoców, krojenie w kostkę różnej wielkości gotowanych miękkich warzyw i owoców, krojenie w plastry różnej grubości warzyw i owoców, krojenie ziemniaków na frytki, przeciskanie ziemniaków przez praskę, ścieranie warzyw i owoców na różnych tartkach,

Tagi

Branże

Lokalizacja

Forma ochrony

Zgłoszenie wynalazku

Poziom gotowości technologicznej

None

Forma komercjalizacji

Licencja
Sprzedaż praw własności

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby nie posiadają praw własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Linki


Dodano 12 maja 2021 16:53

Wróć na stronę "Bazy"