Baza technologii


Logo wpisu Masa wyrobów wędliniarskich i garmażeryjnych zawierająca kwas α-linolenowy, błonnik i śluzy roślinne

Masa wyrobów wędliniarskich i garmażeryjnych zawierająca kwas α-linolenowy, błonnik i śluzy roślinne

UNIWERSYTET ROLNICZY IM. HUGONA KOŁŁĄTAJA W KRAKOWIE

Opis technologii / usługi

Przedmiotem wynalazku jest masa do wyrobu kiełbas, wędlin podrobowych, wędzonych lub niewędzonych oraz mięsnych wyrobów garmażeryjnych, której podstawowymi składnikami są mięso i tłuszcz zwierzęcy, a także skórki i/lub podroby, wodę i/lub lód i/lub bulion, przyprawy oraz zmielone siemię lniane odmiany oleistej, wprowadzające do wyrobu korzystny dla zdrowia kwas α-linolenowy, błonnik, jak również śluzy roślinne, co powoduje, że produkt jest bardziej dietetyczny i lekkostrawny.

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

Zaleta rozwiązania jest wprowadzenie do produktów wyprodukowanych z mięsa, kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego korzystnych dla zdrowia, a w szczególności kwasu α-linolenowego, który przyczynia się do obniżenia poziomu frakcji cholesterolu we krwi. Ponadto dodatek w postaci siemienia lnianego zwiększa ilość błonnika pokarmowego w produktach mięsnych, co poprawia ich trawienie. Z kolei śluzy roślinne mają właściwości powlekające błony śluzowe organizmu człowieka, w związku z tym działają korzystnie również na przewód pokarmowy.

Zastosowanie rynkowe

-

Tagi

Branże

Lokalizacja

Dane podmiotu

Nazwa: UNIWERSYTET ROLNICZY IM. HUGONA KOŁŁĄTAJA W KRAKOWIE

NIP: 6750002118

Adres www: http://ur.krakow.pl

Typ podmiotu: Jednostka naukowa

Forma ochrony

Zgłoszenie wynalazku

Poziom gotowości technologicznej

None

Forma komercjalizacji

Licencja

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby nie posiadają praw własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Linki


Dodano 12 maja 2021 16:53

Wróć na stronę "Bazy"