Baza technologii
Masa wyrobów wędliniarskich i garmażeryjnych zawierająca kwas α-linolenowy, błonnik i śluzy roślinne
UNIWERSYTET ROLNICZY IM. HUGONA KOŁŁĄTAJA W KRAKOWIE
Opis technologii / usługi
Przedmiotem wynalazku jest masa do wyrobu kiełbas, wędlin podrobowych, wędzonych lub niewędzonych oraz mięsnych wyrobów garmażeryjnych, której podstawowymi składnikami są mięso i tłuszcz zwierzęcy, a także skórki i/lub podroby, wodę i/lub lód i/lub bulion, przyprawy oraz zmielone siemię lniane odmiany oleistej, wprowadzające do wyrobu korzystny dla zdrowia kwas α-linolenowy, błonnik, jak również śluzy roślinne, co powoduje, że produkt jest bardziej dietetyczny i lekkostrawny.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Zaleta rozwiązania jest wprowadzenie do produktów wyprodukowanych z mięsa, kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego korzystnych dla zdrowia, a w szczególności kwasu α-linolenowego, który przyczynia się do obniżenia poziomu frakcji cholesterolu we krwi. Ponadto dodatek w postaci siemienia lnianego zwiększa ilość błonnika pokarmowego w produktach mięsnych, co poprawia ich trawienie. Z kolei śluzy roślinne mają właściwości powlekające błony śluzowe organizmu człowieka, w związku z tym działają korzystnie również na przewód pokarmowy.
Zastosowanie rynkowe
-
Tagi
Branże
Lokalizacja
Dane podmiotu
Nazwa: UNIWERSYTET ROLNICZY IM. HUGONA KOŁŁĄTAJA W KRAKOWIE
NIP: 6750002118