Baza technologii
Masełko lniane i sposób wytwarzania masełka lnianego
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich
Opis technologii / usługi
Tradycyjne masło jest tłuszczem pochodzenia zwierzęcego. Zawiera łatwostrawny tłuszcz, duże ilości witaminy A, karotenoidów oraz witaminę D i E (pochodzenia naturalnego). Niestety, masło w swoim składzie zawiera również nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol i jest produktem wysokoenergetycznym. Masło jest uznawane za najszlachetniejszy tłuszcz zwierzęcy. Jego wysoka wartość odżywcza wynika m.in. z dużej zawartości NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych: linolowego, linolenowego i arachidowego). NNKT nie są wytwarzane przez organizm człowieka, a zatem muszą być dostarczane razem z pożywieniem. Skład masła ulega zmianom zależnie od użytego surowca, zawartości dodatków oraz zastosowanej technologii. NNKT zawarte w dużych ilościach w tłuszczach roślinnych są korzystniejsze dla organizmu, pozytywnie oddziaływają na poziom cholesterolu we krwi oraz jej krzepliwość (co wiąże się z obniżeniem rozwoju miażdżycy, a tym samym chorób serca), a także chronią przed powstaniem i hamują wzrost guzów sutka i gruczołu krokowego. Niewątpliwą zaletą tłuszczów pochodzenia roślinnego jest brak w nim cholesterolu. Zaletą masła z kolei jest naturalne występowanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, szczególnie A i D. Przedmiot technologii charakteryzuje się niższą niż tradycyjne masło zawartością nasyconych tłuszczów i cholesterolu, a jednocześnie większym poziomem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W procesie technologicznym nie stosuje się żadnych dodatków (stabilizatorów, emulgatorów, konserwantów), a produkt nie jest poddawany termizacji.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Masełko lniane zawiera kw. omega 3 i omega 6. Ma właściwości odżywcze i obniża zawartość cholesterolu. Posiada charakterystyczny lniany aromat oraz zachowuje wszystkie organoleptyczne zalety masła. Produkt zawiera żywe szczepy bakterii fermentacji mlekowej, korzystne dla układu pokarmowego człowieka. Spożywane kwasy omega 3 mają działanie odżywcze - farmakologiczne, a omega 6 kosmetologiczne.
Zastosowanie rynkowe
Poszerzanie półki sklepowej o żywność funkcjonalną – Większa różnorodność produktów – większa dywersyfikacja portfela.
Tagi
Branże
Lokalizacja
Dane podmiotu
Nazwa: Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich
NIP: 7811830940