Baza technologii


Logo wpisu Masełko lniane i sposób wytwarzania masełka lnianego

Masełko lniane i sposób wytwarzania masełka lnianego

Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich

Opis technologii / usługi

Tradycyjne masło jest tłuszczem pochodzenia zwierzęcego. Zawiera łatwostrawny tłuszcz, duże ilości witaminy A, karotenoidów oraz witaminę D i E (pochodzenia naturalnego). Niestety, masło w swoim składzie zawiera również nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol i jest produktem wysokoenergetycznym. Masło jest uznawane za najszlachetniejszy tłuszcz zwierzęcy. Jego wysoka wartość odżywcza wynika m.in. z dużej zawartości NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych: linolowego, linolenowego i arachidowego). NNKT nie są wytwarzane przez organizm człowieka, a zatem muszą być dostarczane razem z pożywieniem. Skład masła ulega zmianom zależnie od użytego surowca, zawartości dodatków oraz zastosowanej technologii. NNKT zawarte w dużych ilościach w tłuszczach roślinnych są korzystniejsze dla organizmu, pozytywnie oddziaływają na poziom cholesterolu we krwi oraz jej krzepliwość (co wiąże się z obniżeniem rozwoju miażdżycy, a tym samym chorób serca), a także chronią przed powstaniem i hamują wzrost guzów sutka i gruczołu krokowego. Niewątpliwą zaletą tłuszczów pochodzenia roślinnego jest brak w nim cholesterolu. Zaletą masła z kolei jest naturalne występowanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, szczególnie A i D. Przedmiot technologii charakteryzuje się niższą niż tradycyjne masło zawartością nasyconych tłuszczów i cholesterolu, a jednocześnie większym poziomem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W procesie technologicznym nie stosuje się żadnych dodatków (stabilizatorów, emulgatorów, konserwantów), a produkt nie jest poddawany termizacji.

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

Masełko lniane zawiera kw. omega 3 i omega 6. Ma właściwości odżywcze i obniża zawartość cholesterolu. Posiada charakterystyczny lniany aromat oraz zachowuje wszystkie organoleptyczne zalety masła. Produkt zawiera żywe szczepy bakterii fermentacji mlekowej, korzystne dla układu pokarmowego człowieka. Spożywane kwasy omega 3 mają działanie odżywcze - farmakologiczne, a omega 6 kosmetologiczne.

Zastosowanie rynkowe

Poszerzanie półki sklepowej o żywność funkcjonalną – Większa różnorodność produktów – większa dywersyfikacja portfela.

Tagi

Branże

Lokalizacja

Dane podmiotu

Nazwa: Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich

NIP: 7811830940

Adres www: http://www.iwnirz.pl

Typ podmiotu: Instytut naukowo - badawczy

Wielkość: Średnie

Forma ochrony

Wynalazek

Poziom gotowości technologicznej

None

Forma komercjalizacji

Sprzedaż praw własności

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby nie posiadają praw własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Linki


Dodano 12 maja 2021 16:53

Wróć na stronę "Bazy"