Baza technologii


Logo wpisu Metoda hydrolizy wiązania peptydowego

Metoda hydrolizy wiązania peptydowego

Instytut Biochemii i Biofizyki Polskiej Akademii Nauk

Opis technologii

Technologia polega na nowym sposobie oczyszczania białek rekombinowanych za pomocą chromatografii powinowactwa. Jej istotą jest nieenzymatyczne odcinanie etykiety w wyniku swoistego oddziaływania dodanych jonów niklowych ze specjalnie skonstruowaną etykietą.

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

Do zalet technologii należą niski koszt procesu, bardzo duża czystość otrzymywanych białek i możliwość stosowania w ostrych warunkach (np. obecność detergentów i czynników denaturujących).

Zastosowanie rynkowe

Produkcja enzymów dla przemysłu spożywczego; Produkcja białek dla wytwarzania nanostruktur; Produkcja leków białkowych i białek przemysłowych (np. enzymów).

Tagi

Branże

Lokalizacja

Dane podmiotu

Nazwa: Instytut Biochemii i Biofizyki Polskiej Akademii Nauk

NIP: 5261039742

Kraj: Polska

Typ podmiotu: Instytut naukowo - badawczy

Wielkość: Średnie

Forma ochrony

Wynalazek

Poziom gotowości technologicznej

None

Forma komercjalizacji

Licencja

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby nie posiadają praw własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Dodano 13 maja 2021 17:33

Wróć na stronę "Bazy"