Baza technologii
Miejski system uprawy żywności
Halina Jaskuła
Opis technologii / usługi
Oferowana technologia skupia się na rozwoju i produkcji miejskich jednostek uprawy żywności. Produkcja żywności w pomieszczeniach oznacza również ochronę konsumenta przed zakłóceniami w dostawach żywności powodowanymi klęskami żywiołowymi oraz możliwość przywrócenia terenów uprawnych do ekosystemów, takich jak lasy, mających zdolność pochłaniania gazów cieplarnianych. W przypadku uprawy żywności w pomieszczeniach zużycie wody jest mniejsze o 98% a nawozu o 70% w porównaniu do tradycyjnych metod, przy jednoczesnym uzyskiwaniu wyższych plonów. W ramach technologii opracowano system do uprawy warzyw w kontenerach transportowych przy użyciu opracowanego specjalnie do tych celów oprogramowania, które kontroluje cyrkulację wody przez tacki i dozowanie substancji odżywczych. Odpowiada także za planowanie uruchamiania świateł LED, tak aby przypadało na godziny poza szczytem, pozwalając w ten sposób zaoszczędzić na rachunkach za energię elektryczną; firma wysyła swoje produkty, które rosną w kilkudziesięciu podwieszanych pojemnikach wielkości kontenera transportowego do supermarketów, dzięki czemu koszty transportu są stosunkowo niskie. Około 40% ceny żywności stanowi koszt jej transportu.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Technologia pozwala produkować więcej żywności na mniejszej przestrzeni, produkować żywność o optymalnej jakości i możliwości wyboru w pomieszczeniach zamkniętych. Pełne prawa własności intelektualnej; Zbieranie zamówień i produkcja w Polsce mogłyby rozpocząć się natychmiastowo; Aktualnie przygotowywanych jest wiele zapytań z UE; Promotor zapewnia niezależną strukturę zarządzania z międzynarodowym know-how i umowy zależne od uprawy; Wytwarzanie zielonej energii; Szybki wzrost; Uprawa żywności pod własną marką (restauracje); Inną zaletą miejskiej uprawy roślinnej jest to, że dzięki niej miasta stają się bardziej zielone, ograniczone zostają szkodliwe odpływy, zwiększa się zacienienie i neutralizuje nieprzyjemny efekt wyspy ciepła. Ogródki mogą pomóc mieszkańcom miast odzyskać więź z Ziemią i pozwolą im bardziej doceniać pochodzenie żywności (podpowiedź: inne niż z plastikowych opakowań); Ogrody na dachach i tarasach stanowią spokojne miejsca do odpoczynku czy kontemplacji, które ponadto mogą przyciągnąć turystów. Natomiast miejskie uprawy żywności mogą stworzyć miejsca pracy w niewykorzystywanych i zaniedbanych obszarach miasta.
Zastosowanie rynkowe
Branża spożywacza - Światowej klasy doświadczenie pozwala nam projektować niestandardowe, pionowe farmy aeroponiczne "pod klucz", które odpowiadają na potrzeby każdego klienta. Zanim nasz klient zasadzi pierwsze nasiono, ma możliwość pracować i przeszkolić się na świetnie prosperującej komercyjnej farmie. Wysoki standard naszych usług, szkoleń i wsparcia sprawia, że odnosimy największe sukcesy w branży. Technologia aeroponiczna, w połączeniu z naszą naturalną pożywką zawierającą minerały jonowe, sprawia, że tak wyhodowane rośliny po prostu lepiej smakują, mają więcej wartości odżywczych, szybciej rosną i są wolne od chemikaliów. Nasze produkty są bardzo poszukiwane przez lokalne restauracje i targowiska, a dzięki najwyższej jakości osiągają wysokie ceny. Technologia ta pozwala rozpocząć uprawę praktycznie w każdym miejscu - nawet na dachach - zapewniając społeczności miejskiej lokalne, świeże, pożywne, niezawierające chemikaliów, zdrowe produkty.