Baza technologii

Musztarda wzbogacona w wysokobłonnikowy nośnik związków prozdrowotnych
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Opis technologii
Przedmiotem technologii jest musztarda zawierająca w swoim składzie funkcjonalne dodatki pochodzące z makuchów wzbogaconych w wapń i inulinę oraz sposób jej wytwarzania. Zgodnie z wynalazkiem, musztarda zawiera od 4% do 7% wagowych suszonych, rozdrobnionych i wzbogaconych w wapń i inulinę makuchów z roślin oleistych oraz konwencjonalne składniki spożywcze.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Opracowany produkt w postaci musztardy może stanowić składnik wielu potraw, w tym m.in. pieczywa, zapiekanek, czy naleśników, których walory zwiększono dzięki zastosowaniu
Zastosowanie rynkowe
Koncepcja nowej linii produktowej żywności wzbogaconej w przyswajalne formy wapnia wpisuje się w trend związany ze zdrowym odżywianiem oraz profilaktyką osteoporozy. Wstępne badania ankietowe wskazują zapotrzebowanie na żywność, która oprócz postaci tradycyjnej potrawy będzie posiadać dodatkowe walory prozdrowotne.
Tagi
Branże
Lokalizacja
Poznań, woj. wielkopolskie
Dane podmiotu
Nazwa: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
NIP: 7770004960
Kraj: Polska