Baza technologii
Napój owocowy na bazie soków owocowych, musu jabłkowego i owoców derenia jadalnego o skoncentrowanej wartości odżywczej i małej objętości typu shot dedykowany dla dzieci
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Opis technologii / usługi
Przedmiotem technologii jest napój owocowy na bazie soków owocowych, musu i owoców derenia jadalnego o skoncentrowanej wartości odżywczej i małej objętości typu „shot” dedykowany dla dzieci. Szczególnym składnikiem, na który warto zwrócić uwagę, jest dereń jadalny (Cornus mas L.), który mimo relatywnie niskiej popularności, cechuje się wieloma walorami prozdrowotnymi oraz smakowymi.
Produkt, który jest przedmiotem wyceny, bazuje na właściwościach derenia, tworząc wysoce skondensowany „shot” zawierający witaminy, substancje bioaktywne oraz związki mineralne.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Dereń jadalny od bardzo dawna wykorzystywany był w produkcji przetworów, nalewek lub deserów, dzięki swojemu kwaśno-cierpkiemu smakowi, który świetnie był w stanie zrównoważyć np. bardzo słodkie produkty. Jego popularność w tym segmencie ucierpiała poprzez zastępowanie go bardziej popularnymi owocami.
Oprócz tego, dereń jadalny zawiera wiele związków mineralnych takich jak potas, wapń, fosfor, sód, magnez, żelazo, cynk, miedź i mangan. Substancje zawarte w owocach derenia są bardzo łatwo przetwarzane, ponieważ aż 85% substancji ma postać suchą, która z łatwością rozpuszcza się w wodzie.
Zastosowanie rynkowe
Dzięki badaniom oraz zmianie trendów konsumenckich zaczęto z powrotem dostrzegać jego wartość, za sprawą substancji, które się w nim zawierają. Owoce derenia jadalnego charakteryzują się bogactwem w substancje bioaktywne - witaminę C, antocyjany, flawonoidy i kwas loganowy. W tabeli poniżej przedstawiono skład poszczególnych grup wraz z ich prozdrowotnym działaniem na różne funkcje organizmu.
Tagi
Branże
Zdjęcia
Lokalizacja
Poznań, woj. wielkopolskie
Dane podmiotu
Nazwa: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
NIP: 7770004960
Kraj: Polska