Baza technologii
Pasta warzywna z dodatkiem miąższu dyni jadalnej wzbogaconego w jony wapnia
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Opis technologii / usługi
Przedmiotem technologii jest pasta warzywna oraz sposób jej wytwarzania z dodatkiem miąższu dyni jadalnej. Pasta warzywna została wytworzona przy zastosowaniu procesu odwadniania osmotycznego z wykorzystaniem związków wapnia oraz substancji osmotycznej w postaci inuliny. Proces ten pozwolił na uzyskanie produktu spożywczego wzbogaconego w jony wapnia oraz inulinę zaliczaną do probiotyków wspomagających mikrobiotę jelit człowieka. Zastosowaniu dyni naturalnie bogatej w przeciwutleniacze oraz inne związki o wysokiej aktywności biologicznej oraz dodatkowo wzbogaconej w jony wapnia i inulinę pozwala zaliczyć pastę do produktów rekomendowanych przy niedoborach składników mineralnych, w tym w profilaktyce i leczeniu chorób kości np. osteoporozy.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Koncepcja nowej linii produktowej żywności wzbogaconej w przyswajalne formy wapnia wpisuje się w trend związany ze zdrowym odżywianiem oraz profilaktyką osteoporozy. Wstępne badania ankietowe wskazują zapotrzebowanie na żywność, która oprócz postaci tradycyjnej potrawy będzie posiadać dodatkowe walory prozdrowotne, szczególnie dla kobiet w okresie postmenopauzalnym oraz osób starszych dotkniętych problemem złamań kości. Opracowany produkt w postaci pasty warzywnej może stanowić składnik wielu potraw, w tym m.in. kanapek, sosów, czy zup, których walory zwiększono dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii wzbogacania materiału roślinnego w wapń.
Zastosowanie rynkowe
Linia produktów żywności w postaci pasty warzywnej wzbogaconej w jony wapnia. Produkty będą dostępne w sklepach jako składnik do zup, kanapek czy sosów.
Tagi
Branże
Lokalizacja
Poznań, woj. wielkopolskie
Dane podmiotu
Nazwa: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
NIP: 7770004960
Kraj: Polska