Baza technologii


Logo wpisu Pasta warzywna z dodatkiem miąższu dyni jadalnej wzbogaconego w jony wapnia

Pasta warzywna z dodatkiem miąższu dyni jadalnej wzbogaconego w jony wapnia

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Opis technologii / usługi

Przedmiotem technologii jest pasta warzywna oraz sposób jej wytwarzania z dodatkiem miąższu dyni jadalnej. Pasta warzywna została wytworzona przy zastosowaniu procesu odwadniania osmotycznego z wykorzystaniem związków wapnia oraz substancji osmotycznej w postaci inuliny. Proces ten pozwolił na uzyskanie produktu spożywczego wzbogaconego w jony wapnia oraz inulinę zaliczaną do probiotyków wspomagających mikrobiotę jelit człowieka. Zastosowaniu dyni naturalnie bogatej w przeciwutleniacze oraz inne związki o wysokiej aktywności biologicznej oraz dodatkowo wzbogaconej w jony wapnia i inulinę pozwala zaliczyć pastę do produktów rekomendowanych przy niedoborach składników mineralnych, w tym w profilaktyce i leczeniu chorób kości np. osteoporozy.

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

Koncepcja nowej linii produktowej żywności wzbogaconej w przyswajalne formy wapnia wpisuje się w trend związany ze zdrowym odżywianiem oraz profilaktyką osteoporozy. Wstępne badania ankietowe wskazują zapotrzebowanie na żywność, która oprócz postaci tradycyjnej potrawy będzie posiadać dodatkowe walory prozdrowotne, szczególnie dla kobiet w okresie postmenopauzalnym oraz osób starszych dotkniętych problemem złamań kości. Opracowany produkt w postaci pasty warzywnej może stanowić składnik wielu potraw, w tym m.in. kanapek, sosów, czy zup, których walory zwiększono dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii wzbogacania materiału roślinnego w wapń.

Zastosowanie rynkowe

Linia produktów żywności w postaci pasty warzywnej wzbogaconej w jony wapnia. Produkty będą dostępne w sklepach jako składnik do zup, kanapek czy sosów.

Tagi

Branże

Lokalizacja

Poznań, woj. wielkopolskie

Dane podmiotu

Nazwa: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

NIP: 7770004960

Kraj: Polska

Adres www: http://puls.edu.pl/

Typ podmiotu: Jednostka naukowa

Forma ochrony

Zgłoszenie wynalazku
Strzeżone know-how

Poziom gotowości technologicznej

TRL 5

Forma komercjalizacji

Licencja
Sprzedaż praw własności

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby nie posiadają praw własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Linki


Dodano 15 marca 2023 11:24

Wróć na stronę "Bazy"