Baza technologii

Pasta wegetariańska i sposób wytwarzania pasty wegetariańskiej
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Opis technologii
Przedmiotem Technologii jest pasta wegetariańska i sposób jej wytwarzania. Produkt końcowy zawiera w swoim składzie funkcjonalne dodatki pochodzące z makuchów wzbogaconych w wapń i inulinę. Należy dodać, iż dotychczasowo dany surowiec był wykorzystywany jedynie do pasz dla zwierząt hodowlanych. Stanowi on produkt uboczny tłoczenia oleju z nasion roślin oleistych. Pod względem wartości odżywczej jest bardzo cennym materiałem, charakteryzującym się wysoką zawartością białka i tłuszczów. Jest także źródłem błonnika oraz substancji mineralnych.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Opracowany produkt w postaci pasty wegetariańskiej może stanowić składnik wielu potraw, w tym m.in. pieczywa, zapiekanek, czy naleśników, których walory zwiększono dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii wzbogacania materiału roślinnego w wapń.
Zastosowanie rynkowe
Koncepcja nowej linii produktowej żywności wzbogaconej w przyswajalne formy wapnia wpisuje się w trend związany ze zdrowym odżywianiem oraz profilaktyką osteoporozy. Wstępne badania ankietowe wskazują zapotrzebowanie na żywność, która oprócz postaci tradycyjnej potrawy będzie posiadać dodatkowe walory prozdrowotne.
Tagi
Branże
Lokalizacja
Poznań, woj. wielkopolskie
Dane podmiotu
Nazwa: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
NIP: 7770004960
Kraj: Polska