Baza technologii


Logo wpisu Pasta wegetariańska i sposób wytwarzania pasty wegetariańskiej

Pasta wegetariańska i sposób wytwarzania pasty wegetariańskiej

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Opis technologii / usługi

Przedmiotem Technologii jest pasta wegetariańska i sposób jej wytwarzania. Produkt końcowy zawiera w swoim składzie funkcjonalne dodatki pochodzące z makuchów wzbogaconych w wapń i inulinę. Należy dodać, iż dotychczasowo dany surowiec był wykorzystywany jedynie do pasz dla zwierząt hodowlanych. Stanowi on produkt uboczny tłoczenia oleju z nasion roślin oleistych. Pod względem wartości odżywczej jest bardzo cennym materiałem, charakteryzującym się wysoką zawartością białka i tłuszczów. Jest także źródłem błonnika oraz substancji mineralnych.

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

Opracowany produkt w postaci pasty wegetariańskiej może stanowić składnik wielu potraw, w tym m.in. pieczywa, zapiekanek, czy naleśników, których walory zwiększono dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii wzbogacania materiału roślinnego w wapń.

Zastosowanie rynkowe

Koncepcja nowej linii produktowej żywności wzbogaconej w przyswajalne formy wapnia wpisuje się w trend związany ze zdrowym odżywianiem oraz profilaktyką osteoporozy. Wstępne badania ankietowe wskazują zapotrzebowanie na żywność, która oprócz postaci tradycyjnej potrawy będzie posiadać dodatkowe walory prozdrowotne.

Tagi

Branże

Lokalizacja

Poznań, woj. wielkopolskie

Dane podmiotu

Nazwa: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

NIP: 7770004960

Kraj: Polska

Adres www: http://puls.edu.pl/

Typ podmiotu: Jednostka naukowa

Forma ochrony

Zgłoszenie wynalazku
Strzeżone know-how

Poziom gotowości technologicznej

TRL 7

Forma komercjalizacji

Licencja
Sprzedaż praw własności

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby nie posiadają praw własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Linki


Dodano 24 lutego 2023 12:15

Wróć na stronę "Bazy"