Baza technologii
Pasztet wegetariański wzbogacony w wysokobłonnikowy nośnik związków prozdrowotnych
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Opis technologii / usługi
Przedmiotem technologii jest pasztet wegetariański i sposób jego wytwarzania. Produkt końcowy zawiera w swoim składzie funkcjonalne dodatki pochodzące z makuchów wzbogaconych w wapń i inulinę. Należy dodać, iż dotychczasowo dany surowiec był wykorzystywany jedynie do pasz dla zwierząt hodowlanych. Stanowi on produkt uboczny tłoczenia oleju z nasion roślin oleistych. Pod względem wartości odżywczej jest bardzo cennym materiałem, charakteryzującym się wysoką zawartością białka i tłuszczów. Jest także źródłem błonnika oraz substancji mineralnych. Związki zawarte w makuchach są ważnymi z punktu widzenia żywieniowego, gdyż wpływają korzystnie m.in. na:
• perystaltykę jelit,
• odporność organizmu- wspomagając organizm także w wielu innych aspektach zdrowotnych,
• wspomagają obniżenie:
o IG żywności,
o masy ciała,
o poziomu cholesterolu i triacylogliceroli we krwi,
Obecność powyższych związków znacząco wzbogaca wartość odżywczą produktów spożywczych, których funkcjonalność stanowi obecnie bardzo ważny element procesu decyzyjnego zakupu danego produktu spożywczego. Skład recepturowy pasztetu wegetariańskiego według wynalazku, zwłaszcza udział makuchu, wpływa znacząco na poprawę wartości żywieniowej oraz składu chemicznego w porównaniu z podobnymi produktami, nie zawierającymi danego składnika. Istotnym jest wzrost wartości żywieniowej pasztetu, szczególnie w składniki mineralne, w tym także wapń.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Opracowany produkt w postaci pasztetu wegetariańskiego może stanowić składnik wielu potraw, w tym m.in. pieczywa, zapiekanek, czy naleśników, których walory zwiększono dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii wzbogacania materiału roślinnego w wapń.
Zastosowanie rynkowe
Koncepcja nowej linii produktowej żywności wzbogaconej w przyswajalne formy wapnia wpisuje się w trend związany ze zdrowym odżywianiem oraz profilaktyką osteoporozy. Wstępne badania ankietowe wskazują zapotrzebowanie na żywność, która oprócz postaci tradycyjnej potrawy będzie posiadać dodatkowe walory prozdrowotne.
Tagi
Branże
Lokalizacja
Poznań, woj. wielkopolskie
Dane podmiotu
Nazwa: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
NIP: 7770004960
Kraj: Polska