Baza technologii


Logo wpisu Pasztet wegetariański wzbogacony w wysokobłonnikowy nośnik związków prozdrowotnych

Pasztet wegetariański wzbogacony w wysokobłonnikowy nośnik związków prozdrowotnych

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Opis technologii / usługi

Przedmiotem technologii jest pasztet wegetariański i sposób jego wytwarzania. Produkt końcowy zawiera w swoim składzie funkcjonalne dodatki pochodzące z makuchów wzbogaconych w wapń i inulinę. Należy dodać, iż dotychczasowo dany surowiec był wykorzystywany jedynie do pasz dla zwierząt hodowlanych. Stanowi on produkt uboczny tłoczenia oleju z nasion roślin oleistych. Pod względem wartości odżywczej jest bardzo cennym materiałem, charakteryzującym się wysoką zawartością białka i tłuszczów. Jest także źródłem błonnika oraz substancji mineralnych. Związki zawarte w makuchach są ważnymi z punktu widzenia żywieniowego, gdyż wpływają korzystnie m.in. na:
• perystaltykę jelit,
• odporność organizmu- wspomagając organizm także w wielu innych aspektach zdrowotnych,
• wspomagają obniżenie:
o IG żywności,
o masy ciała,
o poziomu cholesterolu i triacylogliceroli we krwi,

Obecność powyższych związków znacząco wzbogaca wartość odżywczą produktów spożywczych, których funkcjonalność stanowi obecnie bardzo ważny element procesu decyzyjnego zakupu danego produktu spożywczego. Skład recepturowy pasztetu wegetariańskiego według wynalazku, zwłaszcza udział makuchu, wpływa znacząco na poprawę wartości żywieniowej oraz składu chemicznego w porównaniu z podobnymi produktami, nie zawierającymi danego składnika. Istotnym jest wzrost wartości żywieniowej pasztetu, szczególnie w składniki mineralne, w tym także wapń.

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

Opracowany produkt w postaci pasztetu wegetariańskiego może stanowić składnik wielu potraw, w tym m.in. pieczywa, zapiekanek, czy naleśników, których walory zwiększono dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii wzbogacania materiału roślinnego w wapń.

Zastosowanie rynkowe

Koncepcja nowej linii produktowej żywności wzbogaconej w przyswajalne formy wapnia wpisuje się w trend związany ze zdrowym odżywianiem oraz profilaktyką osteoporozy. Wstępne badania ankietowe wskazują zapotrzebowanie na żywność, która oprócz postaci tradycyjnej potrawy będzie posiadać dodatkowe walory prozdrowotne.

Tagi

Branże

Lokalizacja

Poznań, woj. wielkopolskie

Dane podmiotu

Nazwa: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

NIP: 7770004960

Kraj: Polska

Adres www: http://puls.edu.pl/

Typ podmiotu: Jednostka naukowa

Forma ochrony

Zgłoszenie wynalazku
Strzeżone know-how

Poziom gotowości technologicznej

TRL 7

Forma komercjalizacji

Licencja
Sprzedaż praw własności

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby nie posiadają praw własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Linki


Dodano 24 lutego 2023 12:20

Wróć na stronę "Bazy"