Baza technologii

PROTSKAN - szybki sposób pomiaru białka rozpuszczalnego z wykorzystaniem odczynnika Bradford
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Opis technologii / usługi
PROTSKAN pozwala na szybką, skriningową kontrolę stężenia białka w próbkach. Oznaczenie może być przeprowadzone bezpośrednio nawet na terenie niewielkiego przedsiębiorstwa produkującego żywność, np. browaru rzemieślniczego, nie posiadającego rozbudowanej bazy laboratoryjnej. Rozwiązanie zakłada zastąpienie do odczytu barwy w oznaczeniu białka metodą Bradford specjalistycznego urządzenia pomiarowego, jakim jest spektrofotometr, skanerem biurowym i odczytu intensywności powstałej barwy w skali RGB. Metoda ta jest odpowiednia do pomiaru bardzo niskich stężeń białka 50-500 µg/ml. Oznaczenie przeprowadza się w jednorazowych płytkach mikrotitracyjnych, stosuje się odczynnik Bradford (błękit brylantynowy Coomassie G 250 w etanolu i kwasie fosforowym). Badaną próbkę miesza się z odczynnikiem w stosunku 1:1, a oznaczenie przeprowadza się w środowisku zasadowym. W metodzie Bradford błękit brylantynowy Coomassie G-250 tworzy trwałe połączenia z grupami funkcyjnymi aminokwasów znajdującymi się w białku powodując zmianę barwy odczynnika z brunatnej w kierunku niebieskiej.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
PROTSKAN zakłada przeprowadzanie oznaczenia w środowisku zasadowym przy jednoczesnym zastosowaniu większego niż w standardowych oznaczeniach rozcieńczenia odczynnika Bradford, dzięki czemu ułatwione jest uchwycenie niewielkich różnic w barwie, która powstaje przy niskich stężeniach białka. Płytki po przeprowadzonej reakcji umieszcza się skanerze płaskim z głębią kolorów 48 bit i skanuje przy rozdzielczości 300dpi. Barwę poszczególnych studzienek analizuje się i opisuje w skali RGB, np. za pomocą programu Dominant color (lub innego graficznego, np. ColorGrab), który w zaznaczonym obszarze określa średnią barwę RGB. Następnie na podstawie pomiaru intensywności barwy kanału B, biorąc pod uwagę wartości uzyskane dla poszczególnych standardów białka o znanym stężeniu, wyznacza się krzywą opisaną modelem matematycznym. Na jej podstawie określa się stężenie białka w badanej próbie.
Zastosowanie rynkowe
Więcej informacji na stronie internetowej https://ciitt.up.poznan.pl/
Tagi
Branże
Lokalizacja
Poznań, woj. wielkopolskie
Dane podmiotu
Nazwa: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
NIP: 7770004960
Kraj: Polska