Baza technologii


Logo wpisu Sposób modyfikowania białek serwatkowych

Sposób modyfikowania białek serwatkowych

Agnieszka Kawka

Opis technologii

Białka serwatkowe stanowią cenny dodatek technologiczny, dlatego zyskały szerokie spektrum zastosowań w różnych gałęziach przemysłu spożywczego. Główną zaletą koncentratów białek serwatkowych wykorzystywaną do tworzenia napowietrzonych struktur w żywności są właściwości pianotwórcze. W celu poprawy właściwości pianotwórczych oraz stabilizacji piany z udziałem białek serwatkowych opracowano sposób modyfikowania białek serwatkowych, będący przedmiotem wynalazku. Pozwala on na tworzenie wydajnych struktur napowietrzonych przy niskim stężeniu białka oraz ograniczenie dodatku koncentratu białka serwatkowego w postaci sypkiej. Fakt ten ma ogromne znaczenie ekonomiczne ze względu na szerokie zastosowanie tego koncentratu w technologii produkcji żywności. Okazało się, że w wyniku zastosowania modyfikacji białka serwatkowego przy produkcji lodów można zmniejszyć w recepturze ilość śmietanki kremowej o około 45% oraz żółtek o 50%, bez obniżenia jakości smakowych lodów. Z kolei zastosowanie wynalazku przy produkcji chleba pozwoliło ograniczyć ilość mąki chlebowej o około 20% i całkowicie wyeliminować dodatek mleka.

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

W wyniku zastosowania modyfikacji białka serwatkowego przy produkcji lodów można zmniejszyć w recepturze ilość śmietanki kremowej o około 45% oraz żółtek o 50%, bez obniżenia jakości smakowych lodów. Z kolei zastosowanie wynalazku przy produkcji chleba pozwoliło ograniczyć ilość mąki chlebowej o około 20% i całkowicie wyeliminować dodatek mleka.

Zastosowanie rynkowe

Proszek serwatkowy w postaci koncentratu lub izolatu stanowi odżywczy i technologiczny składnik zup i deserów mlecznych w proszku, a także dodatek do pieczywa, lodów czy serów topionych, natomiast koncentrat białek serwatkowych jest głównym składnikiem odżywek dla sportowców oraz dodatkiem do napojów wysokoenergetycznych.

Tagi

Branże

Lokalizacja

Forma ochrony

Zgłoszenie wynalazku

Poziom gotowości technologicznej

None

Forma komercjalizacji

Licencja

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby nie posiadają praw własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Dodano 12 maja 2021 16:54

Wróć na stronę "Bazy"