Baza technologii

Sposób otrzymywania skrobi o wysokiej zawartości frakcji nanocząsteczkowej, zwłaszcza skrobi ziemniaczanej
UNIWERSYTET ROLNICZY IM. HUGONA KOŁŁĄTAJA W KRAKOWIE
Opis technologii / usługi
Sposób otrzymywania skrobi o wysokiej zawartości frakcji nanocząsteczkowej, zwłaszcza skrobi ziemniaczanej polega na mechanicznym rozdrobnieniu uprzednio wysuszonych i podanych procesowi mrożenia/rozmnażania ziarenek skrobi ziemniaczanej. Rozdrobnienie następuje poprzez mielenie w młynie wibracyjnym o niskim poziomie drgań (12 Hz) zawiesiny skrobi w bezwonnym etanolu . Po odparowaniu etanolu otrzymujemy biały proszek nanocząsteczek skrobi o rozmiarach w zakresie od 10 do 50 mm.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Przedstawiony sposób jest bardzo prosty i ekonomiczny, nie wymaga stosowana skomplikowanej aparatury, ani też szkodliwych odczynników chemicznych i jest całkowicie bezodpadowy. Ponadto jest efektywny i ekonomiczny, gdyż zarówno etap przygotowawczy jak i właściwe rozdrabnianie skrobi może być realizowane przy niewielkim zużyciu energii. Z kolei metoda tradycyjna jest kosztowna, energo- i czasochłonna, wymaga dużych ilości odczynników organicznych.
Zastosowanie rynkowe
-
Tagi
Branże
Lokalizacja
Dane podmiotu
Nazwa: UNIWERSYTET ROLNICZY IM. HUGONA KOŁŁĄTAJA W KRAKOWIE
NIP: 6750002118