Baza technologii
Sposób przedłużenia trwałości przechowalniczej borówki amerykańskiej
Agnieszka Kawka
Opis technologii / usługi
Przedmiotem wynalazku jest sposób przedłużenia trwałości przechowalniczej borówki amerykańskiej z wykorzystaniem ozonowania.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Sposób zgodny w wynalazkiem pozwolił na przedłużenie czasu przechowywania pełnowartościowych jagód borówki amerykańskiej nawet do 30 dni i powyżej. Uzyskano przy tym prawie trzykrotne zmniejszenie strat owoców poprzez porażenie chorobami, w stosunku do dotychczas znanych i stosowanych sposobów przechowywania tych jagód. Dodatkowo poprzez zastosowanie cyklicznego ozonowania istnieje możliwość dostępu do komory przechowalniczej praktycznie w dowolnym czasie, poza procedurą ozonowania i krótko po niej. Dotychczas przy kontrolowanej atmosferze, po otworzeniu komory należało opróżnić ją i po ponownym załadowaniu świeżymi jagodami przeprowadzić zabieg zmiany składu atmosfery. Poza tym przy odpowiedniej organizacji jeden generator ozonu może posłużyć do zasilania wielu komór przechowalniczych, co powinno zoptymalizować koszty ozonowania.
Zastosowanie rynkowe
Owoce borówki amerykańskiej posiadają liczne walory, takie jak duża wartość dietetyczna, bogactwo mikroelementów (wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo, sód, ryboflawina, niacyna, tiamina, witamina A), dlatego ważne jest zwalczanie chorób obniżających plony, a zwłaszcza utrzymanie jagód borówki jak najdłużej w świeżym i nadającym się do konsumpcji stanie. Sposób zgodny z wynalazkiem pozwolił na przedłużenie czasu przechowywania pełnowartościowych jagód borówki amerykańskiej nawet do 30 dni i powyżej. Uzyskano przy tym prawie trzykrotne zmniejszenie strat owoców poprzez porażenie chorobami.