Baza technologii
Sposób przygotowania ogórków do procesu kiszenia
Agnieszka Kawka
Opis technologii / usługi
Przedmiotem wynalazku jest sposób przygotowania ogórków do kiszenia pozwalający uzyskać poprawę ich właściwości mechanicznych i organoleptycznych. Polega na selekcji owoców poprzez odrzucenie uszkodzonych, porażonych chorobami, o nieprawidłowym wybarwieniu, natomiast pozostałe przeznaczone do dalszego procesu obróbki myje się w wodzie i dzieli na frakcje wielkościowe, zgodnie z wynalazkiem. Charakteryzuje się tym, że umieszcza się je w komorze urządzenia do ozonowania i poddaje się temu procesowi przez określony czas gazowym ozonem o ściśle określonym stężeniu przy zamkniętym jego obiegu, w danej temperaturze, po czym poddaje się je kiszeniu zgodnie z dotychczasową procedurą.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Zastosowanie zabiegu ozonowania w nowym sposobie przygotowania ogórków do kiszenia w znacznym stopniu zwiększa ich atrakcyjność organoleptyczną w porównaniu ogórków kiszonych bez ozonowania, z tej samej partii materiału. Efekt ten uzyskano dzięki modyfikacji mikroflory znajdującej się na ogórkach, co skutkowało pozytywnie w dalszym procesie kiszenia.
Zastosowanie rynkowe
Ogórki kiszone są ważnym i popularnym rodzajem żywności fermentacyjnej pochodzenia roślinnego. Ich walory smakowe i zapachowe sprawiają, że mają duże zastosowanie do przyrządzania potraw, ponadto sok z nich bardzo skutecznie gazy pragnienie i jest stosowany do wytwarzania różnych napojów czy też zup. Zastosowanie sposobu przygotowania ogórków do procesu kiszenia wg wynalazku pozwala na uzyskanie ogórków, które po kiszeniu nie cechują się małą kruchością oraz obecnością komór powietrznych.