Baza technologii

Sposób wytwarzania liofilizowanych produktów typu wafel na bazie roślin strączkowych
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Opis technologii / usługi
Technologia pozwala uzyskać liofilizowane produkty otrzymane z nasion roślin strączkowych zawierające funkcjonalne składniki żywnościowe.
Otrzymanie liofilizowanych wafli roślinnych na bazie roślin strączkowych polega na tym, że nasiona fasoli lub bobu moczy się w wodzie następnie w tej samej wodzie gotuje, po ostudzeniu nasiona i aqua fabę, tj. płynną pozostałość po ugotowaniu nasion, rozdrabnia się, tak aby powstała struktura miała widoczne cząstki. Tak uzyskaną masę poddaje się fermentacji bakteryjnej z użyciem bakterii fermentacji mlekowej. Po fermentacji formuje się koła-wafle, tak przygotowane wafle poddaje się procesowi liofilizacji. Po zakończeniu procesu otrzymane wafle pakuje się w opakowania jednostkowe.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Rośliny strączkowe są bogatym źródłem składników odżywczych takich jak białko, niskoglikemiczne węglowodany i minerały. Co więcej, posiadają najbogatsze źródła białka wśród wszystkich roślin uprawnych. Posiadają także liczne związki mineralne stanowiące około 3,5–6,5 %, w których zawiera się potas, fosfor, wapń, magnez, molibden, żelazo, mangan, miedź oraz cynk. Dodatkowo nasiona roślin strączkowych są źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zauważalny jest także coraz większy nacisk na spożycie roślin strączkowych. Zgodnie z założeniami diety planetarnej , która ma poprawić stan zdrowia, w tym zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej oraz kontrolę wagi , a także bezpieczeństwo żywnościowe, Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) postuluje, że do 2050 r. światowe spożycie owoców, warzyw, orzechów i roślin strączkowych będzie musiało się podwoić, przy jednoczesnym zmniejszeniu spożycia czerwonego mięsa i cukru o ponad 50%
Zastosowanie rynkowe
Wafle mogą być przez konsumentom spożywane bezpośrednio po liofilizacji jako produkty przekąskowe. Spożywanie ich pozwala na wzbogacenie diety w funkcjonalne dodatki zawarte w fasoli lub bobie.
Tagi
Branże
Lokalizacja
Poznań, woj. wielkopolskie
Dane podmiotu
Nazwa: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
NIP: 7770004960
Kraj: Polska