Baza technologii

Sposób wytwarzania makaronu i makaron
FIBERCARE Sp. z o.o.
Opis technologii / usługi
Technologia polega na sposobie wytwarzania makaronu z wysokim udziałem mikrorozdrobnionego błonnika pokarmowego pochodzenia owsianego. Makaron bogaty w błonnik, posiada obniżoną wartość kaloryczną stanowiąc grupę żywności funkcjonalnej. Dieta wysokobłonnikowa z określonymi frakcjami błonnika, szczególnie rozpuszczalnego, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL, jak również trójglicerydów we krwi oraz redukcji ryzyka chorób serca. Błonnik pokarmowy szczególnie zawarty w produktach zbożowych ogranicza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca, sprzyja terapii nadciśnienia tętniczego, jak również cukrzycy i otyłości. Stwierdzono również istotny wpływ błonnika w redukcji schorzeń jelita grubego.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Zaletą technologii jest uzyskanie makaronu charakteryzującego się walorami prozdrowotnymi dzięki dużej zawartości błonnika, zwłaszcza jego frakcji rozpuszczalnych w wodzie, możliwego do wytwarzania w procesie niewymagającym zmian w stosunku do procesu standardowego poprzez zastosowanie dodatku mikronizowanego preparatu błonnikowego o określonym udziale poszczególnych frakcji rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych.
Zastosowanie rynkowe
Technologia może zostać wykorzystana w produkcji żywności funkcjonalnej.
Tagi
Branże
Lokalizacja
Dane podmiotu
Nazwa: FIBERCARE Sp. z o.o.
NIP: 6342756922
Kraj: Polska