Baza technologii


Logo wpisu Sposób wytwarzania makaronu i makaron

Sposób wytwarzania makaronu i makaron

SILCAR SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

Opis technologii

Technologia polega na sposobie wytwarzania makaronu z wysokim udziałem mikrorozdrobnionego błonnika pokarmowego pochodzenia owsianego. Makaron bogaty w błonnik, posiada obniżoną wartość kaloryczną stanowiąc grupę żywności funkcjonalnej. Dieta wysokobłonnikowa z określonymi frakcjami błonnika, szczególnie rozpuszczalnego, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL, jak również trójglicerydów we krwi oraz redukcji ryzyka chorób serca. Błonnik pokarmowy szczególnie zawarty w produktach zbożowych ogranicza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca, sprzyja terapii nadciśnienia tętniczego, jak również cukrzycy i otyłości. Stwierdzono również istotny wpływ błonnika w redukcji schorzeń jelita grubego.

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

Zaletą technologii jest uzyskanie makaronu charakteryzującego się walorami prozdrowotnymi dzięki dużej zawartości błonnika, zwłaszcza jego frakcji rozpuszczalnych w wodzie, możliwego do wytwarzania w procesie niewymagającym zmian w stosunku do procesu standardowego poprzez zastosowanie dodatku mikronizowanego preparatu błonnikowego o określonym udziale poszczególnych frakcji rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych.

Zastosowanie rynkowe

Technologia może zostać wykorzystana w produkcji żywności funkcjonalnej.

Tagi

Branże

Lokalizacja

Dane podmiotu

Nazwa: SILCAR SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

NIP: 6342756922

Adres www: http://nan

Typ podmiotu: Przedsiębiorstwo

Wielkość: Małe

Forma ochrony

Zgłoszenie wynalazku

Poziom gotowości technologicznej

None

Forma komercjalizacji

Licencja
Sprzedaż praw własności

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby nie posiadają praw własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Dodano 12 maja 2021 16:54

Wróć na stronę "Bazy"