Baza technologii

Sposób wytwarzania napoju z serwatki naturalnie nasyconego dwutlenkiem węgla
Agnieszka Kawka
Opis technologii / usługi
Przedmiotem wynalazku jest sposób wytwarzania napoju z serwatki naturalnie nasyconego dwutlenkiem węgla, zwłaszcza z serwatki z produkcji serów kwasowych i kwasowo-podpuszczkowych. Serwatka będąca produktem ubocznym przy produkcji serów jest cennym surowcem do wytwarzania różnych napojów o walorach zdrowotnych, jak również smakowych.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
W wyniku zastosowania sposobu będącego przedmiotem wynalazku uzyskano bardzo smaczny, zdrowy i orzeźwiający napój o niedużej zawartości alkoholu. Walory smakowe tego napoju podnosi niewątpliwie zawartość w nim dwutlenku węgla. Odpowiednio schłodzony będzie bardzo atrakcyjnym produktem na rynku, zwłaszcza w okresie letnim. Poza wymienionymi pozytywnymi rezultatami zastosowania sposobu wg wynalazku należy wskazać na fakt, iż otrzymany napój przechowywany w temperaturze do 5°C posiada 3-miesięczny okres przydatności do spożycia, który jest znacznie dłuższy od tego okresu dla dotychczas otrzymywanych napojów z serwatki.
Zastosowanie rynkowe
Napój z serwatki naturalnie nasycony dwutlenkiem węgla odpowiednio schłodzony będzie bardzo atrakcyjnym produktem na rynku, zwłaszcza w okresie letnim.