Baza technologii

Sposób wytwarzania preparatu kosmetycznego zawierającego koncentrat białek serwatkowych
UNIWERSYTET ROLNICZY IM. HUGONA KOŁŁĄTAJA W KRAKOWIE
Opis technologii / usługi
Przedmiotem wynalazku jest sposób wytwarzania preparatu kosmetycznego zawierającego koncentrat białek serwatkowych, pozwalający uzyskać produkty o właściwościach emulsji. Rozwiązanie według wynalazku pozwala na uzyskanie preparatu kosmetycznego w wyniku połączenia fazy wodnej zawierającej koncentrat białek serwatkowych z fazą olejową zawierającą oliwę, olej z pestek winogron, wosk pszczeli, lanolinę, masło kakaowe. Proces wytwarzania składa się z następujących po sobie etapów łączenia poszczególnych składników, ich podgrzewania, mieszania, a następnie chłodzenia i homogenizacji. W efekcie otrzymuję się stabilną emulsje typu woda w oleju.
Zalety / korzyści z zastosowania technologii
Preparat posiada właściwości stabilnej emulsji typu woda w oleju, która doskonale rozprowadza się na skórze. Ponadto produkt zawiera oleje roślinne, które pozytywnie wpływają na stan skóry człowieka. Emulsja charakteryzuje się czystością mikrobiologiczną zgodną z wymogami określonymi w ustawie o kosmetykach, a także brakiem odczynu alergicznego podczas stosowania nawet u osób z dodatnim wywiadem alergologicznym.
Zastosowanie rynkowe
Preparat pielęgnacyjny do stosowania w przypadkach podrażnień skóry bez dodatku substancji zapachowych i kosmetyczny w postaci kremu tłustego oraz lekkiego kremu nawilżającego, balsamu.
Tagi
Branże
Pliki
Lokalizacja
Dane podmiotu
Nazwa: UNIWERSYTET ROLNICZY IM. HUGONA KOŁŁĄTAJA W KRAKOWIE
NIP: 6750002118