Baza technologii


Logo wpisu Sposób wytwarzania preparatu kosmetycznego zawierającego koncentrat białek serwatkowych

Sposób wytwarzania preparatu kosmetycznego zawierającego koncentrat białek serwatkowych

UNIWERSYTET ROLNICZY IM. HUGONA KOŁŁĄTAJA W KRAKOWIE

Opis technologii / usługi

Przedmiotem wynalazku jest sposób wytwarzania preparatu kosmetycznego zawierającego koncentrat białek serwatkowych, pozwalający uzyskać produkty o właściwościach emulsji. Rozwiązanie według wynalazku pozwala na uzyskanie preparatu kosmetycznego w wyniku połączenia fazy wodnej zawierającej koncentrat białek serwatkowych z fazą olejową zawierającą oliwę, olej z pestek winogron, wosk pszczeli, lanolinę, masło kakaowe. Proces wytwarzania składa się z następujących po sobie etapów łączenia poszczególnych składników, ich podgrzewania, mieszania, a następnie chłodzenia i homogenizacji. W efekcie otrzymuję się stabilną emulsje typu woda w oleju.

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

Preparat posiada właściwości stabilnej emulsji typu woda w oleju, która doskonale rozprowadza się na skórze. Ponadto produkt zawiera oleje roślinne, które pozytywnie wpływają na stan skóry człowieka. Emulsja charakteryzuje się czystością mikrobiologiczną zgodną z wymogami określonymi w ustawie o kosmetykach, a także brakiem odczynu alergicznego podczas stosowania nawet u osób z dodatnim wywiadem alergologicznym.

Zastosowanie rynkowe

Preparat pielęgnacyjny do stosowania w przypadkach podrażnień skóry bez dodatku substancji zapachowych i kosmetyczny w postaci kremu tłustego oraz lekkiego kremu nawilżającego, balsamu.

Tagi

Branże

Lokalizacja

Dane podmiotu

Nazwa: UNIWERSYTET ROLNICZY IM. HUGONA KOŁŁĄTAJA W KRAKOWIE

NIP: 6750002118

Adres www: http://ur.krakow.pl

Typ podmiotu: Jednostka naukowa

Forma ochrony

Wynalazek

Poziom gotowości technologicznej

None

Forma komercjalizacji

Licencja

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby nie posiadają praw własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Linki


Dodano 12 maja 2021 16:54

Wróć na stronę "Bazy"