Baza technologii


Logo wpisu Suplement żelaza otrzymywany z kiełków roślinnych bogatych w ferrytynę

Suplement żelaza otrzymywany z kiełków roślinnych bogatych w ferrytynę

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Opis technologii / usługi

Przedmiotem oferty jest technologia otrzymywania preparatu będącego suplementem bogatym w ferrytynę w postaci kapsułek i tabletek. Suplement ten powstaje poprzez: 1) Kiełkowanie nasion słodkich odmian łubinu wąskolistnego w kontrolowanych warunkach, przy podwyższonej zawartości FeSO4. 2) Homogenizację kiełków z wodą. 3) Dwukrotne ogrzewanie homogenatu (w odstępie 24 godz.) w temp. 70oC. 4) Suszenie preparatu w cienkiej warstwie lub liofilizację, z następującą po tym etapie kontrolą jakości mikrobiologicznej oraz zawartości żelaza. 5) Pakowanie, tj. formowanie kapsułek lub tabletek. Otrzymany w ten sposób preparat jest naturalnym suplementem, zapewniającym dzienne zapotrzebowanie żelaza przy spożywaniu 3 dawek. W przypadku nabycia licencji na technologię/nabycia praw do technologii koniecznym jest dodatkowo nabycie licencji na korzystanie z Technologii przygotowania ferrytyny do stosowania w żywności funkcjonalnej

Zalety / korzyści z zastosowania technologii

Suplement żelaza otrzymywany z kiełków roślinnych bogatych w ferrytynę jest konkurencyjny pod względem zawartości żelaza w stosunku do naturalnych suplementów (jak np. preparaty spiruliny), zawiera przy tym pozostałe składniki pokarmowe występujące naturalnie w nasionach (białka/aminokwasy, witaminy, przeciwutleniacze). Te dodatkowe składniki stanowią ilościowo dość istotną część preparatu, dlatego nie może być traktowany jako preparat leczniczy – nie zawiera takiej dawki żelaza, jak czyste chemicznie związki żelaza, które są składnikiem preparatów leczniczych.

Zastosowanie rynkowe

Suplement żelaza otrzymywany z kiełków roślinnych bogatych w ferrytynę jest może być wykorzystywany do produkcji suplementów diety nie tylko w przedstawionej formie, ale również jako dodatek do odżywek dla sportowców (pakowany w puszki czy w aluminiowe saszetki). Może być również oferowany producentom wzbogacanej żywności. Więcej informacji na stronie internetowej: ciitt.up.poznan.pl

Tagi

Branże

Lokalizacja

Dane podmiotu

Nazwa: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

NIP: 7770004960

Kraj: Polska

Adres www: http://puls.edu.pl/

Typ podmiotu: Jednostka naukowa

Forma ochrony

Strzeżone know-how

Poziom gotowości technologicznej

TRL 8

Forma komercjalizacji

Licencja
Sprzedaż praw własności

Dodatkowe informacje

Inne podmioty/osoby nie posiadają praw własności do tej technologii.
Posiadający technologię zapewnia doradztwo związane z wdrożeniem.

Linki


Dodano 12 maja 2021 16:54

Wróć na stronę "Bazy"